Presedintele ales Barak Obama intentioneaza sa acorde un rol central dezvoltarii tehnologice si informationale pe parcursul mandatului sau, cum ar fi crearea unei baze de date medicale virtuale la nivel national.

In acest scop, Obama a creat o pozitie in cadrul viitorului sau cabinet, consilier tehnologic, cu rolul de a ajuta agentiile federale sa implementeze cele mai recente tehnologii si de a corela soctorul informational guvernamental cu cel privat.

In mass media s-au vehiculat numele unor posibil candidati: Eric Schmidt, CEO-ul Google si un sustinator declarat al lui Obama, Vint Cerf, un informatician American deseori numit “parintele Internetului”, sau Reed Hundt, fostul Presedinte al Comisiei de Comunicatii Americane.

Alte posibile optiuni pentru Obama sunt Jeff Bezos (CEO Amazon), Ed Felten (profesor de automatica la Princeton) sau Steve Ballmer (CEO Microsoft).

Intr-un interviu acordat in emisiunea “Mad Money”, Schmidt a declarat ca nu are nicio intentie de a isi parasi conducerea Google pentru un post in noua administratie.