Cele mai puternice trei institutii financiare din Japonia, Mitsubishi UFJ, Mizuho si Sumitomo Mitsui au anuntat oficial ca prosperitatea lor a fost grav afectata de criza mondiala. Reprezentatii celor trei institutii estimeaza o scadere a profitului cu 50 pana la 66%, anunta NewsIn.

Cea mai afectata de criza dintre cele 3 banci nipone este Mitsubishi UFJ Financial Group, care estimeaza ca va avea la finele lui 2008 un profit de 220 miliarde yeni (1.7 miliarde euro), in scadere cu 66% comparativ cu 640 miliarde yeni, cat era prognozat anterior.

Celelalte doua institutii financiare japoneze, Sumitomo Mitsui Financial Group si Mizuho Financial Group au anuntat scaderi ale profitului de 61% si respectiv de 50%. Prima si-a revizuit profitul de la 480 miliarde yeni la 180 miliarde yeni, in timp ce a doua estimeaza ca va avea un profit de numai 250 miliarde yeni, comparativ cu 560 miliarde yeni cat era preconizat anterior.

Pana in aceasta saptamana, oficialii celor trei banci au sperat ca in 31 martie sa termine anul fiscal cu profituri in crestere, dupa o serie de pierderi in 2007-2008 cauzate de criza creditelor ipotecare. Insa cataclismul care a lovit finantele mondiale, incepand din septembrie, a redus optimismul oficialilor japonezi.

Problemele celor trei banci au aceleasi cauze: caderea pietelor de capital a dus la ieftinirea portofoliului de actiuni si a diminuat cuantumul comisioanelor.

Banca Japoniei a micsorat in urma cu o saptamana rata dobanzii de la 0,5% la 0,3. Decizia de a reduce dobanda cheie este prima din ultimii sapte ani si vine dupa un lung sir de reduceri la rate pe plan mondial, aplicate pentru a controla criza financiara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.