Comisia Europeana va prezenta in 26 noiembrie un plan de actiune pentru a sustine economia europeana, a anuntat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Vom prezenta in 26 noiembrie un plan complet de relansare (...), iar acest plan va cuprinde masuri punctuale pe termen scurt", a declarat Barroso intr-un conferinta de presa, la finalul unei reuniuni extraordinare a Comisiei Europene consacrata crizei financiare.

Planul se va sprijini pe cadrul general de actiune definit in timpul reuniunii exceptionale a Comisiei, miercuri, a adaugat Barroso.

"Prioritatea noastra este de a minimaliza impactul crizei asupra locurilor de munca, puterii de cumparare si prosperitatii cetatenilor", a mai spus el.

Liderii europeni se vor intalni in 7 noiembrie pentru a pregati pozitia europeana la un summit mondial din 15 noiembrie de la Washington. Summitul international are scopul de a defini masuri pentru reformarea sistemului financiar mondial, in urma celei mai grave crize din ultimii 80 de ani.

Pe de alta parte, Comisia va propune ridicarea de la 12 la 25 de miliarde de euro ajutorul maxim pe care il poate acorda unui stat membru din afara Zonei euro aflat in dificultate financiara, precum Ungaria, a anuntat miercuri comisarul pentru afaceri economice Joaquin Almunia.

O reglementare financiara din 2002 limiteaza in prezent ajutorul pe care UE il poate acorda unei tari membre care nu face parte din Zona euro la 12 miliarde de euro. Acest gen de ajutor poate fi acordat in caz de dificultati financiare precum deprecierea monedei nationale in urma retragerii capitalului strain.
"Am trimis propuneri Consiliului (institutie reprezentand statele membre - n.red.) pentru a ridica acest plafon la 25 de miliarde de euro", a declarat comisarul intr-o conferinta de presa.

"Stim ca anumite tari membre se confrunta cu tensiuni pe pietele financiare si suntem gata sa actionam" pentru a le sustine, a spus comisarul, cerand statelor membre sa "aiba incredere in institutiile europene".

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia UE, propusese marti ridicarea acestui plafon de la 12 la 20 de miliarde.

Almunia nu a mentionat nicio tara membra care ar putea beneficia de un asemenea ajutor UE.
Miercuri dimineata, Uniunea Europeana a anuntat ca va contribui cu 6,5 miliarde de euro la un plan de ajutor international de 20 de miliarde pentru Ungaria, a carei moneda s-a depreciat puternic in urmatoarele saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.