Criza financiara mondiala a afectat in mod fulgerator si surprinzator Islanda, chiar daca aceasta tara insulara parea una destul de puternica si capabila sa reziste in fata unor astfel de evenimente. Businessweek ne prezinta si alte tari ale lumii, nesigure din punct de vedere economic.

  • Pakistan
Balanta bugetara operationala: -6.4% din PIB
Deficit de cont curent: -8.6% din PIB

Pakistan este fara indoiala una dintre cele mai periculoase tari din lume, ceea ce influenteaza in mod negativ starea generala a pietei financiare din acest stat. Instabilitatea politica a determinat retragerea unui numar important de oameni de afaceri, investitiile straine directe devenind aproape nule. Prin urmare, sumele ce permiteau reducerea deficitului de cont curent s-au epuizat, iar rezervele bancii centrale au scazut de la 14,4 miliarde dolari acum un an, la doar 4,9 miliarde dolari, in octombrie 2008. Autoritatile sustin in continuare ca Guvernul va fi capabil sa sustina sectorul bancar slab dezvoltat in cazul in care acest lucru va fi necesar.

  • Serbia
Balanta bugetara operationala: -2%
Deficit de cont curent: -17.2%

Incertitudinile politice cauzate de independenta statului Kosovo si de numirea unui nou govern nu au facut decat sa augumenteze problemele economice ale Serbiei. Astfel, deficitul de cont current, influentat in primul rand de sporirea importurilor din tarile europene, a ajuns la peste 17 la suta din PIB. Totodata, specialistii preconizeaza un nivel al inflatiei ce va ajunge la 10,5 la suta pana la sfarsitul anului, pe fondul anuntarii unor majorari ale cheltuielilor cu pachetele sociale.

  • Click aici pentru a descoperi ce alte tari prezinta o expunere ridicata la criza financiara.

Despre autor:

YourMoney

Citeste articolul integral in YourMoney

Sursa: YourMoney


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.