Sase mari banci centrale ale lumii, printre care Banca Centrala Europeana (BCE), banca centrala a Marii Britanii si banca centrala americana, Federal Reserve, au decis sa coboare dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, in contextul crizei financiare mondiale.

"Bancile centrale s-au angajat in consultari stranse si au cooperat in actiuni concertate fara precedent, cum ar fi furnizarea de lichiditate, pentru temperarea presiunilor de pe pietele financiare", arata un comunicat comun al Bancii Centrale Europene (BCE) si al Bank of England (BoE).

Presiunile inflationiste au inceput sa se tempereze in cateva tari, partial ca urmare a ieftinirii energiei si altor marfuri.

BCE avertizeaza, insa, ca recenta intensificare a crizei financiare a majorat riscurile ce ameninta cresterea economica, fapt ce determina o micsorare in continuare a riscurilor la adresa stabilitatii preturilor.

Astfel, BCE a coborat dobanda de politica la 3,75%, Fed la 1,5% si BoE la 4,5%. In schimb, banca centrala a Japoniei s-a vazut in imposibilitatea de cobori dobanda cheie, aceasta fiind deja la un nivel foarte scazut, de 0,5%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.