Clienti mai putini, care mananca mai putin si cheltuieli care cresc - o ecuatie dificila pentru patronul unui bistro, care a schimbat retetele, a revizuit meniurile, insa se teme ca in curand va ramane fara solutii pentru a face fata crizei financiare, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

"Café du Commerce" este, totusi, o institutie. "Nu mai este niciun secret, va trebui sa inovam in continuare, daca vrem sa pastram o limita", declara Etienne Guerraud, patron al acestei afaceri din 2003. Bistro-ul, care este si braserie, are 48 de angajati, care lucreaza sapte zile din sapte.

Restaurantul sau nu se astepta la aceasta criza. Puterea de cumparare a scazut in ultimii doi ani si, in acelasi timp, costurile au crescut.

"De trei sau patru ani suntem nevoiti sa crestem tarifele cu circa 10%. Acest lucru nu a dus la ameliorarea rezultatului net, ci doar la compensarea cresterii costurilor materiilor prime", a spus el. Iar de la inceputul anului, numarul clientilor a scazut cu "7 pana la 8%", a spus patronul, ingrijorat de o posibila agravare a crizei.

"In privinta deserturilor, de mai multe luni clientii se abtin. La fel si in privinta vinului, acum sunt mai atenti la preturi", marturiseste el.

"Inainte propuneam file de gasca. A devenit prea scump, acum gatim pulpe, de genul Tajine, ceva mai putin elaborat, dar cu o pregatire mai originala. Nu mai gatim scoici Saint-Jacques a la carte, ci un fel de scrumbii, pe care le facem mai crocante", explica patronul.

Pentru a limita cresterea tarifelor, care ar putea sa indeparteze total clientela, el reface meniurile.

"Propunem meniuri de 30-40 de euro pentru cina si 15 euro la pranz, iar recent am stabilit un meniu pentru familie de 19,50 euro de persoana", explica Etienne Guerraud. "Insa in curand, daca scaderea cifrei de afaceri continua, nu o sa mai am solutii", spune el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.