Business 9 Iulie 2008 16:59
Preturile locuintelor din sectorul 1 au scazut cu 7% in luna iunie, coborand foarte aproape de nivelul de 2.000 de euro/mp si inregistrand astfel cea mai severa corectie din sectoarele Capitalei, potrivit indicelui calculat lunar de divizia de proiecte rezidentiale a Colliers International

Raportul prezentat de Colliers mai arata ca sectoarele 2 si 5 au inregistrat la randul lor scaderi in luna iunie de cate 3% fata de luna precedenta, in timp ce sectoarele 3, 4 si 6 au crescut usor cu 1% si respectiv 2%.

Cel mai mare pret pe metru patrat este inregistrat in continuare in sectorul 1, si ajunge la 2.061 euro/mp, urmat la mica distanta de sectorul 4 cu o valoare inregistrata de 1.995 euro/mp.

In acelasi timp, Bucharest Real Estate Index (BREI), indicele calculat lunar de divizia de proiecte rezidentiale a Colliers International, a inregistrat in luna iunie o valoare de 1.834 euro/mp, cu doar 9 unitati sub valoarea din mai. "La nivel global nu se poate afirma ca BREI a suferit o scadere, aceste mici fluctuatii fiind mai degraba caracteristice unei perioade de stagnare a pietei", sustin analistii Colliers.

Indicele apartamentelor noi (BREI-N) se situeaza la acelasi nivel ca cel inregistrat in luna precedenta si anume de 1.909 euro/mp, in timp ce indicele apartamentelor vechi (BREI-V) inregistreaza cea mai mica scadere din acest an, coborand de la valoarea de 1.808 in luna mai la 1794 euro/mp in iunie. "Avand in vedere ca scaderea BREI-V este foarte mica, sub 1%, aceasta poate fi interpretata si ca o stagnare urmand ca luna iulie sa confirme acest lucru sau sa dezvaluie un nou trend", mai arata reprezentantii Colliers.

Raportat la al doilea trimestru de anul trecut, analistii sustin ca se observa o crestere a pretului apartamentelor din Bucuresti de 15%.

Compania de consultanta imobiliara Colliers International a lansat la sfarsitul lunii mai primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala si reprezinta un punct de referinta in dezvoltarea profesionista a pietei imobiliare din Romania.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonata de Calin Bucur care in ultimele opt luni s-a concentrat nu doar pe intelegerea mecanismelor formarii preturilor apartamentelor in Bucuresti, dar si pe gasirea unor formule de calcul al indicelui care sa reflecte in mod corect ponderea vanzarilor in anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietati.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani. Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.