Business 3 Iulie 2008 01:18
Dupa ce de cativa ani incoace romanii au luat cu asalt litoralul de la sud de Dunare, in prezent cimentul ieftin pare a fi noua atractie. Romanii din sudul tarii care isi construiesc o casa sau doresc sa o renoveze prefera sa cumpere materialul de constructie din Bulgaria ca urmare a diferentei mari de pret

Daca peste Dunare pentru un sac de ciment scoti din buzunar maximum 22 de lei, la depozitele locale ajungi sa platesti chiar si 40 de lei. Explicatia? Pretul mic al gazelor din Bulgaria, investitiile reduse ale producatorilor de acolo, calitatea uneori mai slaba a produselor, dar si goana dupa profit a distribuitorilor din Romania.

Ion Crangasu, presedintele patronatului producatorilor de ciment din Romania, recomanda cumparatorilor o atentie sporita la calitatea produselor achizitionate din tara vecina.

Gazul ieftin din tara vecina scade pretul cimentului la jumatate
Zeci de masini romanesti se indreapta catre Ruse, dar nu pentru a merge pe plajele de la Nisipurile de Aur, ci spre depozitele de materiale de constructii.

In fiecare zi, zeci de camioane incarcate cu ciment pleaca din Ruse spre Romania, relateaza agentia de presa bulgara Novinite.

Cererea pentru ciment bulgaresc a crescut spectaculos ca urmare a comenzilor tot mai importante venite din partea cumparatorilor romani care isi construiesc sau repara locuintele.

Cererea este determinata in special de pretul mult mai scazut al cimentului bulgaresc, res­pectiv de 10-12 leva (18-22 lei) pentru un sac de 50 kg, comparativ cu cel din Romania unde acelasi produs costa chiar 40 de lei.

Fara investitii in domeniul mediului
Diferentele de pret pentru un sac de ciment au la baza pretul mai mic platit de bulgari pentru gazele importate din Rusia, potrivit lui Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii. Costurile cu energia reprezinta pana la 50% din pretul final al cimentului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.