Business 3 Iulie 2008 01:07
Chiriile locuintelor au crescut in medie cu 20% in prima jumatate a anului, in functie de zone, facilitati si utilitati, pe segmentul rezidential de lux cresterea fiind ceva mai mica, de 5- 10%, deoarece pe acest segment oferta a crescut si a devenit mai variata

Cum au evoluat chiriile locuintelor la sase luni „Chiriile vor continua sa creasca atata timp cat cererea de apartamente va fi mai mare decat oferta, iar accesul la credite imobiliare va fi ingreunat”, spune Diana Stoian, Project Manager Residential in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In functie de evolutia pietei imobiliare din ultima perioada, multi dintre cumparatori au amanat luarea unei decizii de achizitionare a unei locuinte, iar acest lucru a dus la o crestere a cererii pe segmentul inchirierilor si, prin urmare, la o crestere a nivelului chiriilor, potrivit reprezentatului Coldwell.

„Cel mai probabil, din cauza intoarcerii studentilor in Bucuresti in toamna, chiriile vor creste, asa cum s-a intamplat si in ultimii ani. Luand in considerare numarul mare de persoane care se stabilesc anual in Capitala, presiune pe piata chiriilor va exista intotdeauna. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca oferta de locuinte date spre inchiriere va creste simtitor pe masura ce vor fi livrate noile proiecte rezidentiale, fapt ce va incetini putin dinamica preturilor pe acest segment al pietei”, a adaugat Diana Stoian.

Ceva mai stabila in prima jumatate a acestui an a fost piata rezidentiala de lux, unde oferta a devenit mai mare si variata, potentialii chiriasi putand sa aleaga din mai multe alternative fata de anii trecuti, iar locuintele cu locatii mai bune si finisaje deosebite au fost inchiriate mult mai repede, potrivit companiei de consultanta imobiliara Atisreal Romania.

„In prima parte a anului 2008, nu s-au sesizat schimbari semnificative pe piata inchirierilor de lux, adica in zona ultracentrala si cea de nord. Comparativ, in perioada mai 2007 - mai 2008, in aceste zone s-a intregistrat o crestere de 5-10% a preturilor de inchiriere pentru locuintele de lux, atat pentru apartamente cat si pentru vile”, ne-a explicat Octav Mihailescu, directorul departamentului rezidential din cadrul Atisreal.

Factorii care influenteaza cresterea chiriilor pe segmentul rezidential difera in functie de vechimea imobilului si de dimensiunea apartamentului, cele mai mari cresteri de preturi fiind inregistrate pentru locuintele cu suprafete mici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.