Business 30 Mai 2008 23:36
Dezvoltatorii amana lansarea de noi proiecte rezidentiale in Romania. Principalele motive sunt dificultatea in gasirea fondurilor necesare finantarii investitiilor si costul extrem de ridicat al terenurilor. Cel putin asa a declarat, ieri, la o intalnire pe teme imobiliare, seful departamentului rezidential al Colliers Ilinca Paun.
„Dezvoltatorii noi care vor sa intre pe piata romaneasca isi vor amana investitiile. Acest lucru se va simti in prima jumatate a anului viitor, cand oferta de locuinte noi livrate pe piata va fi mai mica decat in aceeasi perioada a acestui an”, a afirmat Paun. Aceasta a mai afirmat ca dezvoltatorii ar trebui sa faca parteneriat cu fonduri de investitii, in acest fel asumandu-si mai usor riscuri la cumpararea terenurilor. Potrivit reprezentantului Colliers, pe termen lung evolutia pietei va fi de continua crestere pana cand oferta va fi echilibrata de cererea de locuinte, estimata pentru 2012. Conform datelor Colliers, pe piata sunt disponibile doar 8.000 de unitati, la o cerere estimata de 130.000 de unitati. Pe de alta parte, Avner Bar, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Ocif Group, a afirmat ca piata terenurilor este controlata de speculatori. Din aceasta cauza, preturile terenurilor au crescut foarte mult, astfel incat, in unele cazuri, realizarea de investitii nu mai este profitabila. “De cate ori am vrut sa cumpar un teren in Romania, nu am negociat niciodata pretul. Vanzatorul iti spune ca, daca nu vrei sa-l cumperi, este treaba ta, iar daca ma intorceam dupa cateva zile, acelasi teren era mai scump”, a afirmat Bar. Mai mult, acesta a subliniat ca preturile locuintelor noi nu vor scadea, deoarece terenurile sunt prea scumpe, iar costurile constructiilor si utilitatilor sunt in crestere.”Nici un dezvoltator nu poate vinde mai ieftin de 1.500 de euro pe metru patrat, pentru ca nu ar mai fi profitabil”, a apreciat Bar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.