Business 29 Mai 2008 23:58
Vanzarile de locuinte noi merg mai slab decat se asteptau dezvoltatorii. „Numarul tranzactiilor cu locuinte noi a scazut cu 30-50%“, spune Ilinca Paun, directorul Departamentului rezidential al Colliers

International. In ultimul trimestru al anului trecut s-au vandut in Capitala 2.600 de locuinte noi, in vreme ce in primul trimestru din acest an s-au vandut 2.000 de unitati rezidentiale. In aprilie si mai s-au comercializat alte 500 de locuinte, sustin specialistii Colliers.

Din acestea, 55% au fost cumparate de catre utilizatorii finali, iar 45% de investitori. Cifrele se refera la vanzarea de apartamente noi situate in ansambluri rezidentiale cu mai mult de 200 de apartamente.

Si numarul proiectelor lansate in acest an este mult mai mic, comparativ cu cel al ansamblurilor anuntate anul trecut.

Oficialii Colliers sustin ca aceasta evolutie a vanzarilor nu este data de o suprasaturare a pietei. „Este o scadere provocata de zvonuri despre caderea pietei, dar si de confuzia privind acordarea creditelor ipotecare“, a mai spus Ilinca Paun. Oferta de apartamente noi va creste consistent in acest an, la fel si numarul locuintelor finalizate. Cei de la Colliers sustin ca pana la sfarsitul anului vor fi livrate 5.000 de unitati rezidentiale noi.

Interesant este faptul ca in acest an vom asista la dezvoltarea unei piete secundare a apartamentelor noi, deoarece vor fi dezvoltatori care vor vinde locuintele achizitionate in noile ansambluri rezidentiale. Ilinca Paun spune ca din cele 5.000 de unitati locative noi care vor fi finalizate in acest an 30% vor fi scoase la vanzare de investitorii care le-au cumparat inca din faza de proiect.

Deci oferta de apartamente noi va mai creste cu 1.500 de locuinte. La acestea se vor adauga alte 500, adica 10%, care vor fi oferite de investitori spre inchiriere. „Teoretic, preturile pentru aceste unitati locative ar trebui sa fie la acelasi nivel cu cel al celor finalizate si vandute de catre dezvoltator. Daca dezvoltatorul vinde doar off plan, atunci investitorii mai pot adauga ceva la pret deoarece vand locuinte finalizate“, spune Ilinca Paun.

Preturile apartamentelor noi au fost stabile de la inceputul anului, chiar daca vanzarile au fost mai slabe decat in anul precedent. Preturile apartamentelor noi sunt intre 1.150 si 2.200 de euro, la care se adauga TVA. Pretul mediu pentru proiectele lansate in acest an este de 1.500 euro/mpc, fara TVA. „Cresterea cererii va echilibra piata la sfarsitul anului“, spune Ilinca Paun. Preturile apartamentelor vechi cunosc fluctuatii de 10-15%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.