Business 26 Mai 2008 00:52
Pe o piata dominata in tranzactii de austriecii de la Immoeast, francezii de la Ixis, olandezii de la ING RE si portughezii de la Sonae Sierra, primavara lui 2008 ii aduce in prim plan pe nemtii de la Deutsche Bank, care au incheiat o tranzactie record in real-estate-ul romanesc.

Cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania Compania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a achizitionat un proiect imobiliar in Bucuresti, care cuprinde ansamblul rezidential Upground si doua imobile de birouri dezvoltate de un grup de oameni de afaceri din Grecia si Marea Britanie, pentru 340 milioane euro. Tranzactia este cea mai mare de pe piata romaneasca.

"Proiectele au ca obiectiv construirea a doua cladiri de birouri si a doua cladiri rezidentiale situate in zona de nord a Bucurestiului, toate acestea fiind in prezent in curs de dezvoltare. Tranzactia este o vanzare-cumparare la termen (forward purchase), urmand ca proiectele sa fie achizitionate la finalizarea constructiei. Potrivit termenilor tranzactiei, Ioannis Papalekas, dezvoltatorul proiectului si reprezentantul vanzatorului, va participa la cumparare ca partener al RREEF cu 22%", potrivit firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care a asistat cumparatorul la realizarea tranzactiei.

Vanzatorul proiectelor a fost asistat de firma de avocatura Biris Goran.

"Este o tranzactie de referinta pentru piata romaneasca, cea mai mare si probabil cea
mai complexa tranzactie imobiliara finalizata pana acum in Romania. A fost o tranzactie complexa,
care pe langa componenta de real estate a implicat M&A, corporate, finance si aspecte fiscale," a declarat Gabriel Biris, partener, coordonatorul echipei Biris Goran implicate in aceasta tranzactie, echipa care a inclus si pe Ana Barbu si Christian Mindru, avocati in cadrul firmei.

Reprezentantii dezvoltatorului au declarat la finele anului trecut ca investitia alocata proiectului este de 260 de milioane de euro, urmand ca dupa finalizare aceasta sa aiba o valoare de piata de 460 de milioane de euro.

Upground a construit, in zona Fabrica de Glucoza, initial doua cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila de 100.000 de metri patrati, a caror constructie se va incheia in martie 2008, respectiv octombrie 2008. In paralel, dezvoltatorul imobiliar a construit, pe un teren de 16.000 de metri patrati, doua blocuri rezidentiale tip turn, cu 600 de apartamente si 800 de locuri de parcare.

Valoarea investitiei in constructia celor doua turnuri rezidentiale se ridica la 100 de milioane de euro. "Au venit investitori pentru a cumpara ambele cladiri rezidentiale, un bloc sau apartamentele aferente unei intrari. Este vorba de investitori din Marea Britanie, Grecia, Spania, dar si din alte tari", declara anul trecut managerul general Upground, Valentin Preda.

Pretul pe metrul patrat pentru apartamente porneste de la 1.600 euro, fara TVA, iar suprafetele locuintelor sunt cuprinse intre 97 si 400 de metri patrati. Cel mai ieftin apartament are un pret de 168.000 euro, fara TVA, iar cel mai scump 1,2 milioane euro, fara TVA.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.