Business 22 Mai 2008 17:02
Necesarul de apartamente din Timisoara este circa 10.000 unitati, iar in urmatorii doi ani urmeaza a fi livrate doar 3.000 de locuinte, ceea ce acopera doar 30% din cererea actuala din piata, se arata intr-un raport al CB Richard Ellis/Eurisko privind piata imobiliara din Romania.
"Desi Timisoara nu se poate lauda cu o dezvoltare serioasa in ceea ce priveste ansamblurile de locuinte noi, piata rezidentiala din aceasta parte a tarii are un puternic potential de crestere in urmatorii ani. In 2008 vor fi terminate si scoase pe piata circa 1.500 de apartemente, iar pana in 2010, un numar similar, ceea ce reprezinta numai 30% din totalul cererii existente in acest moment", sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.

Potrivit acestora, in general, apartamentele noi se adreseaza clasei medii, iar preturile de vanzare, care variaza in functie de dotari, etaj si data finalizarii constructiei, pornesc de la 600-800 de euro/mp si ajung la 1.500 euro/mp.

"In ciuda proiectelor deja anuntate, cererea de locuinte noi continua sa depaseasca oferta, iar valoarea terenurilor este de asemenea intr-o crestere continua. Constructia unor ansambluri rezidentiale noi va depinde foarte mult de posibilitatile de comunicare intre zonele orasului in conditiile in care traficul este in crestere. Autoritatile din Timisoara intentioneaza sa atraga fonduri de 180 milioane de euro pentru realizarea programului de reabilitare a centrului istoric si modernizarea canalului Bega", se mai arata in raportul CBRE/Eurisko.

In ceea ce priveste valoarea terenurilor, Timisoara este unul din orasele care urmeaza Capitala. Preturile tranzactionate sunt din ce in ce mai mari si au un impact asupra rentabilitatii investitiilor. "Terenurile pentru rezidential inregistreaza preturi intre 200 si 2.000 de euro/mp, in functie de locatia lor, suprafete disponibile si utilitati existente. Zonele cu cele mai mari preturi sunt cele din centrul orasului, unde se gasesc terenuri cu preturi cuprinse intre 1.500-2.500 euro/mp, pe suprafate de pana la 2.500-4.000 mp", mai spun analistii CBRE Eurisko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.