Business 16 Mai 2008 02:08
Piata imobiliara din Romania a inceput sa se comporte intr-un mod rezonabil in ultima perioada, ceea ce face ca investitorii sa considere acest sector o piata matura si cu mai putine riscuri, este de parere Avner Bar, director general Ocif Group Romania.

Piata autohtona este in momentul de fata la maturitate. In ultimii ani a fost o piata de vanzari unde preturile au crescut, in special la terenuri. Acestea au crescut mai rapid decat in cazul preturilor noilor apartamente - in principiu datorita puterii de cumparare a clientului final.

Romania are riscuri mai scazute fata de alte piete
In ciuda parerilor din domeniul imobiliar, ca acest sector nu va mai aduce profituri si poate ca este saturata, Bar crede ca "aceasta piata este inca una foarte mare in ceea ce priveste segmentul rezidential si cu un risc scazut fata de alte piete".

Real estate-ul autohton s-a dezvoltat in cateva aspecte asemeni pietelor din Polonia, Ungaria, Ucraina. In momentul in care companiile internationale au ajuns pe noua piata in care au facut investitii, au cautat birouri noi pentru a-si desfasura activitatea. Astfel au platit salarii mai mari, de aici a venit si nevoia oamenilor de a-si imbunatati conditiile in care traiesc, adica sa-si achizitioneze o casa mai buna, lasand in urma locuinta veche pentru una noua. Primul care a facut astfel de cereri a fost segmentul de lux, acest lucru fiind un fenomen normal care are loc in fiecare tara. Directorul Ocif Group este increzator in real estate-ul din Romania si a investit in acest domeniu pentru ca are potential.

"Suntem pe piata romanesca din ianuarie 2006. Si, dupa cum stiti, multe dintre companiile imobiliare au devenit in ultimii 10 ani firme internationale activand atat in piata din Israel, cat si din alte tari. Dupa marea dezvoltare din pietele de real estate din Polonia, Ungaria si Cehia era clar ca acelasi proces va avea loc si in Romania si Bulgaria. "Adaugand faptul ca Romania este una dintre cele mai mari piete din Europa a fost suficient pentru noi ca sa incepem sa studiem aceasta zona. Am descoperit aici un loc unde oamenii inteleg afacerile si sunt deschisi pentru noi investitii".

Fiecare piata imobiliara are aspecte diferite
Romania este o tara in care se poate investi, dar nu poate fi comparata cu zone precum cele din Rusia, unde in aceasta industrie cifrele sunt mult mai mari si e vorba de sume fabuloase. Preturile din piata imobiliara rusa sunt dificil de comparat. Bineinteles ca in Moscova vorbim de preturi mult mai mari la terenuri, dar si costul unei locuinte este pe masura. De asemenea, in Tel Aviv, in centru langa plaja, pretul pe metrul patrat poate ajunge la 15.000 dolari.

Pentru realizarea primului proiect, Vivando Unirii, Grupul Ocif a colaborat cu Grupul Rothschild. "Avem o buna colaborare cu Grupul Rothschild si credem ca ei reprezinta un partener solid si profesional. Fiecare grup are strategia lui si de asemenea diferite investitii in diverse piete. Daca va exista un interes reciproc, am fi incantati sa continuam colaborarea. Dar, luam in considerare si alte colaborari in viitor", a mai precizat Bar. Pentru viitor, Grup Ocif intentioneaza sa inceapa proiectul in Pipera, langa Scoala Americana, pe un teren de 9 hectare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.