Business 12 Mai 2008 22:55
In conditiile in care s-a ales praful de megaparcul de distractii imaginat de guvernul PSD, firma la care romanii au investit banii degeaba s-a apucat de tranzactii cu terenuri si actiuni. Mai mult, vrea sa se listeze si la bursa.

Dracula Park, societatea la care 14.000 de romani au cumparat actiuni in 2001 si care trebuia sa construiasca celebrul parc de distractii cu acelasi nume, cauta oportunitati de a inmulti banii stransi prin subscriptie publica, adica 107 miliarde de lei vechi (10,7 milioane lei). Drept urmare, Consiliul de Administratie al societatii a decis sa completeze obiectul de activitate cu activitati de promovare imobiliara, cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii sau inchiriate, administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Cei mai mari investitori la Dracula Parck sunt companiile Brau Union si Coca-Cola, care au investit fiecare cate 15 miliarde de lei vechi.

Dracula Park SRL a cumparat de curand cu circa 110.000 euro un teren in Brasov, unde intentioneaza sa construiasca o pensiune agroturistica. „Investim banii actionarilor, atat in terenuri imobiliare, cat si in actiuni pe bursa“, spune Sorin Marica, directorul general al societatii. Reprezentantii actionarilor au mai hotarat, la ultima Adunare Generala, ca societatea sa caute alte terenuri de cumparat in Bucuresti sau in zona de nord a Capitalei si sa mareasca plafonul investitiilor pe bursa de la 1,5 la 2,5 milioane lei.
„Nu pot da date despre randamentul investitiilor companiei Dracula Park la BVB. Am investit insa banii in actiuni lichide, spre exemplu in Transelectrica“, mai spune Sorin Marica. Potrivit directorului Dracula Park investitiile pe piata de capital sunt decizii normale in conditiile in care dobanzile bancare au scazut si nu mai reprezinta o oportunitate. „Banii din dobanzi nu ne ajungeau pentru nevoile societatii“, mai adauga Marica. Dracula Park a ratat insa participarea la IPO Transgaz. Compania nu a investit nici un ban pe motiv ca afacerea nu parea rentabila. „Nu am cumparat actiuni la Transgaz deoarece nu ni s-a parut o afacere buna“, ne mai spune Sorin Marica. Se pare ca, in acest caz, sefii de la Dracula Park nu au ghicit potentialul afacerii si au pierdut o oportunitate de a inmulti banii.

Compania Dracula Park nu face numai investitii pe bursa, ci vrea sa se si listeze la BVB. „Vom propune actionarilor listarea la BVB. S-ar putea sa se aprobe, s-ar putea sa nu se aprobe“, mai spune Marica. Valoarea nominala a unei actiuni la Dracula Park este de un leu, dar valoarea de piata ar putea fi mai mica. Actiunile nu circula pe o piata reglementata si valoarea de piata a unui titlu nu poate fi astazi evaluata. Aceasta se va stabili cand actiunile se vor tranzactiona la bursa.

Omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai activi jucatori la bursa, spune ca nu este interesat sa investeasca bani daca Dracula Park se va lista. „Nu voi investi banii in actiuni Dracula Park. Eu nu inteleg, daca proiectul initial a esuat de ce nu s-au dat inapoi banii investitorilor?“, sustine Catalin Chelu. Unul dintre investitorii de la Dracula Park, Cozmin Gusa, afirma ca nu mai stie nimic de acest proiect. „Eu am actiuni Dracula Park de 50 de milioane de lei vechi. Insa nu m-a invitat nimeni la nici o adunare AGA, la nimic. De fapt, eu credeam ca firma a dat faliment. Aflu cu surprindere ca ea inca exista si mai si investeste pe bursa“, adauga Cozmin Gusa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.