Business 10 Mai 2008 00:38
Numarul locuintelor noi livrate in Capitala in urmatorii doi-trei ani va fi de 20.000 de unitati, de peste patru ori mai mult fata de stocul actual, dintre care 7.000 vor fi finalizate in aceste an, potrivit estimarilor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in 2006, fondul de locuinte numara 8231 milioane de unitati in Romania, acestea avand o suprafata locuibila totala de 314,54 milioane de metri patrati. In urma acestor informatii, reprezentantul DTZ Echinox sustine ca in 2008 piata rezidentiala din Bucuresti va fi suplimentata cu circa 7.000 unitati in cadrul a 36 proiecte. In prezent, stocul de locuinte noi din Bucuresti totalizeaza aproximativ 5.500 unitati, iar pentru urmatorii doi-trei ani "stocul actual din Bucuresti se va suplimenta cu alte aproximativ 20.000 de unitati", se spune in comunicatul DTZ.

Venit minim de 1400 euro
Potrivit calculelor analistilor, aceasta oferta ar acoperi doar un sfert din cererea eligibila de pe piata din Capitala. Dupa analiza specialistiilor care au luat in considerare venitul net lunar actual (care este de de 414 euro - valabil pentru Bucuresti) din populatia activa a Bucurestiului (913.000 de locuitori) doar 6,3% au un venit lunar mediu mai mare de 1.400 euro si au posibilitatea de a obtine un credit bancar de 100.000 de euro pentru a-si achizitiona o locuinta noua. Aplicand acest rationament, procentul de 6,3% reprezinta 58000 locuitori ai Bucurestiului care au posibilitatea de achizitionare a unei locuinte noi.

In Capitala au fost livrate cele mai multe locuinte
Potrivit datelor DTZ, dintre toate orasele mari din tara, Bucurestiul a beneficiat de cel mai mare numar de locuinte noi livrate pe piata, situatie care se va mentine si in continuare.

In provincie, Constanta sta multumitor, cu 620 de locuinte noi livrate alte 3.300 fiind in curs de realizare. La Iasi au fost finalizate 500 de unitati si mai sunt anuntate inca 4.500, in timp ce la Cluj-Napoca numarul locuintelor finalizate se ridica la 700, iar cele in constructie la 7.850.

Cea mai proasta situatie se inregistreaza la Craiova unde nu a fost finalizata nicio locuinta si la Arad unde sau livrat 150 de unitati. La Craiova stocul va creste cu 310 locuinte, iar la Arad cu 2.040 de unitati. Alte orase in care au fost finalizate deja locuinte noi sunt Sibiu si Timisoara, cu 630, respectiv 360 de unitati. La Sibiu a mai fost anuntata constructia a inca 1.170 locuinte, iar la Timisoara, 2.200 de unitati locative. DTZ Echinox este o societate de consultanta imobiliara implicata la nivel global in crearea de solutii imobiliare si de afaceri imobiliare. Compania furnizeaza servicii si solutii pentru real estate pentru corporatiile multinationale ocupante din America de Nord prin colaborarea sa cu Staubach Company - societate de consultanta imobiliara de nivel global.

Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 4,2 milioane de euro si estimeaza pentru acest an dublarea rulajului, la peste opt milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.