Cea mai ieftina optiune pentru sarpanta este cea din lemn, in timp ce betonul face acoperisul cel mai rezistent.

Sarpanta este constructia care inchide casa si o fereste de intemperii, un element foarte important in constructia unei case. Pentru o casa cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati, daca se apeleaza la solutia din lemn, proprietarul va plati intre 25 si 50 de euro metrul patrat, cu tot cu manopera, in functie de complexitatea lucrarii.

„Varianta constructiei sarpantei din lemn este cea mai usoara intrucat metalul si betonul sunt materiale mai grele“, ne-a spus Gheorghe Doholici, inginer constructor.

Principalul dezavantaj al sarpantei din lemn, comparativ cu betonul sau cu metalul, apare in cazul celor care vor sa isi construiasca imobile cu o suprafata mare.

In cazul in care se opteaza pentru sarpante din lemn trebuie sa se stie ca nu se pot construi deschideri mari.

„Nu se pot face deschideri mai mari de trei, patru metri intrucat nu exista grinzi mai lungi, pe cand in cazul celorlalte solutii se pot realiza la lungimea pe care o doreste proprietarul“, a mai spus Gheorghe Doholici. Sarpanta din lemn este alcatuita din cosoroabe, popi, pene, contravanturi si capriori.

Cosoroaba este talpa de jos a sarpantei, pe ea se sprijina tot acoperisul. Ca durata de viata, o sarpanta din lemn trebuie sa reziste cel putin 50 de ani, atat cat este garantata si casa.

Sarpanta din metal este alcatuita din aceleasi elemente precum cea din lemn. Potrivit lui Gheorghe Doholici, acoperisul din metal costa aproximativ 80 de euro metrul patrat, iar pretul include atat materialul, cat si manopera. „Lemnul este un material traditional, dar sarpanta din metal este potrivita la constructiile cu cadre din metal“, ne-a spus administratorul Policons Group, Ciprian Ana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.