Incepand cu 2013, orice cetatean roman va putea vedea pe Internet proprietatile imobiliare din spatiul UE pe care vrea sa le cumpere.

Romanii care vor sa vanda o locuinta vor putea sa gaseasca mai usor clienti din strainatate deoarece acestia se vor documenta mai usor cu privire la caracteristicile proprietatii. In cativa ani, reteaua geodezica nationala va fi integrata in sistemul de referinta al Uniunii Europene, Galileo, care este un sistem de determinare a pozitiei.

„Este necesara aceasta racordare a sistemului la cel european intrucat suntem membri UE. Romania trebuie sa aiba un sistem performant si uniform cu cel din spatiul european“, ne-a spus Robert Tatu, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Masura este impusa de UE, iar INSPIRE va trebui integrat, in anul 2013, in reteaua de referinta europeana generala.

„Pana in 2009, directiva UE trebuie transpusa in legislatia romaneasca“, a amintit Petre Dragomir.
Deocamdata nu se cunosc costurile racordarii la sistemul european. „Dupa ce directiva va fi implementata in legislatia noastra se va crea o structura care va stabili responsabilitatile pe ministere, precum si fondurile necesare“, a precizat Petre Dragomir, adaugand ca vor trebui stranse informatii de la mai multe ministere, lucru care nu se va putea face fara costuri. Infrastructura sistemului INSPIRE va fi alcatuita din harti si planuri la diferite scari, acestea fiind baza sistemului.

Odata implementat, INSPIRE va pune la dispozitia cetatenilor romani date despre orice stat din Uniunea Europeana. „Spre exemplu, daca cineva vrea sa cumpere o casa dintr-o anume tara din UE, va putea intra pe Internet si o va putea vedea, la fel si in cazul unui teren“, a exemplificat Petre Dragomir.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.