Tranzactiile cu case au scazut drastic in ultima perioada, cumparatorii asteapta preturi mai mici.

Desi cei care tin fraiele imobiliarului autohton se feresc s-o spuna pe sleau, realitatea o atesta: de cateva luni, piata rezidentiala a intrat in acalmie. Cumparatorii de apartamente, fie ele vechi sau noi, prefera sa stea in expectativa, cu ochii tinta la preturi, in speranta ca, poate-poate, vor prinde o scadere.

Numarul tranzactiilor de vanzare-cumparare este extrem de redus in comparatie cu anii trecuti, atat in Bucuresti, cat si in provincie. Departe de efervescenta de anul trecut, preturile asteapta urmatoarea mutare in partida de sah dintre "tabara" dezvoltatorilor si proprietarilor si cea a cumparatorilor.

Operatorii pietei se confrunta acum cu situatia in care la nivelul ofertei preturile inca mai cresc, dar cererea este tot mai reticenta, astfel ca tranzactiile efectiv incheiate pot fi numarate pe degete. Potrivit unui sondaj intreprins de "Adevarul" in randurile agentiilor imobiliare, in ultima luna, singurele orase, cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, care au mai inregistrat cresteri ale preturilor apartamentelor noi au fost Bacau, Baia Mare si Satu Mare.

Cu toate acestea insa, Cristi Ostap, reprezentantul agentiei Pro House Group din Bacau, este de parere ca scumpirile au fost artificiale, cauzate in mare parte de proprietarii care s-au incapatanat sa ceara mai mult. „Au crescut preturile, dar nu se mai vand apartamentele", subliniaza acesta.


"Exista o oarecare asteptare, o oarecare nesiguranta in piata", a declarat ieri Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, in cadrul unui seminar pe tema pietei imobiliare. "Orice fel de prudenta este, in opinia mea, total nejustificata", a tinut insa el sa adauge, afisand o deplina incredere in potentialul de crestere a pietei. Aceasta pentru ca, potrivit opiniei lui Bogdan Georgescu, managing director Colliers International Romania, nesiguranta ce poate fi observata la ora actuala pe segmentul rezidential este cauzata mai degraba de zvonuri decat de date si statistici concrete.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.