In ciuda preturilor piperate ale imobilelor din Capitala, anul trecut au fost luate pe credit 13.000 de locuinte. Capitala este liderul incontestabil al imprumuturilor pentru locuinte, cu 13.000 de credite imobiliare acordate. Dincolo de granitele Bucurestiului, doar 2.000 de romani din fiecare judet au apelat anul trecut la o finantare de acest tip.

Creditele imobiliare con­tractate in Bucuresti sunt de cel putin doua ori mai mari fata de valorile din oricare judet al tarii. Datele BNR arata ca imprumutul imobiliar mediu in Capitala este de 70.000 de euro, mult peste valoarea unui credit similar luat in provincie, unde nu depaseste 30.000-40.000 de euro.

Discrepanta dintre Bucu­resti si provincie este explicata de diferentele mari in ceea ce priveste preturile imobilelor. Daca in Bucuresti pretul unei garsoniere porneste de la 50.000 de euro, in Baia Mare, Botosani sau Sibiu, o locuinta poate fi cumparata cu 20.000-30.000 de euro. Este stiut faptul ca si salariile din Bucuresti sunt in general mai mari decat cele din provincie.

Totusi, apetitul locuitorilor Capitalei pentru imobile este mult mai mare decat oriunde altundeva in tara. Numai anul trecut au fost incheiate 13.000 de astfel de contracte de credit in Bucuresti, fata de o medie de 2.000 in fiecare judet.

In ceea ce priveste finantarile pentru imobile acordate persoanelor fizice, statisticile BNR reflecta o preferinta clara pentru institutiile de credit, in detrimentul societatilor de leasing. Astfel, peste 95% din romani isi iau casa pe credit. Reprezentantii bancii centrale spun ca pretul unui imobil depaseste valoarea unui imprumut imobiliar, diferenta fiind acoperita printr-un credit de consum. In plus, desi valoarea si numarul creditelor imobiliare sunt in crestere, ponderea lor in total imprumuturi acordate este in usoara scadere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.