ProLogis, proprietar si dezvoltator de spatii de distributie, si Arcapita, o companie globala de investitii cu sediul in Bahrain, au incheiat un parteneriat de tip joint venture pentru achizitia, finantarea, dezvoltarea si administrarea de spatii de depozitare in tarile arabe, potrivit companiei.

Potrivit acordului dintre cele doua parti se va constitui o noua companie, ProLogis Middle East, cu scopul de a dezvolta si achizitiona un portofoliu de spatii de depozitare si logistica avansate in valoare de un miliard de dolari in regiunea Gulf Cooperation Council (GCC) (Consiliul pentru cooperare in zona Golfului).

Noua companie va achizitiona, finanta, dezvolta si administra spatii de depozitare in Arabia Saudita, Kuwait, Bahrain, Oman si Qatar si estimeaza ca va demara constructia primelor locatii in cea de-a doua jumatate a anului 2008. Compania nou infiintata se va concentra initial pe Arabia Saudita si va continua ulterior dezvoltarile in restul regiunii GCC.

"Arabia Saudita va fi punctul de pornire pentru ProLogis Middle East datorita pozitiei sale strategice, disponibilitatii terenurilor si numarului mare de locuitori. Experienta noastra din Dubai ne-a permis sa intelegem mai bine dinamica spatiilor logistice din regiunea GCC, unde credem ca marile companii locale si multinationale vor cere tot mai multe centre moderne de distributie pentru a face fata nevoilor tot mai dinamice ale regiunii", a spus presedintele ProLogis, Jeff Schwartz.

Parteneriatele anterioare ale Arcapita cu ProLogis constau intr-o serie de fonduri de investitii imobiliare din SUA. "In momentul de fata, regiunea Orientului Mijlociu se confrunta cu un deficit de spatii de depozitare moderne de calitate. Avand in vedere cresterea constanta a produsului intern brut la nivel regional, ceea ce duce la o marire a cererii din partea consumatorilor, credem ca nevoia de spatii de distributie de inalta calitate va continua sa creasca rapid si ca ProLogis are experienta si expertiza globala necesare pentru a satisface cerintele acestei piete. Constituirea acestei platforme, care acopera intreaga regiune GCC, reprezinta o oportunitate de investitii atractiva pentru investitorii nostri", a spus directorul executiv al Arcapita, Atif Abdulmalik.

ProLogis Middle East estimeaza ca doua treimi din dezvoltarile sale vor fi de genul „build-to-suit” (constructie la cheie), iar restul va reprezenta tranzactii cu stocuri, sale-leaseback si tranzactii pe baza de comision pentru dezvoltarea cladirii. Arabia Saudita va reprezenta in cele din urma pana la 70% din marimea totala a platformei, restul fiind in celelalte tari din zona GCC, excluzand Emiratele Arabe Unite.
„Faptul ca Arabia Saudita a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului in 2005 a contribuit la dinamizarea sa economica si prin urmare la cresterea cererii pentru spatii de distributie regionale. Strategia noastra va fi de a ne concentra pe pozitiile terenurilor in apropierea marilor aglomerari urbane si porturilor si anticipam ca cererea pentru spatiile noastre de inalta calitate va fi una puternica”, a spus Joseph Ghazal, Senior Vice President si Director ProLogis Middle East.

ProLogis este un important proprietar, manager si dezvoltator de spatii de depozitare si distributie, cu operatiuni pe 118 piete din America de Nord, Europa si Asia. Printre clientii ProLogis se numara producatori, firme de retail, societati de transport, furnizori de servicii logistice si alte societati cu activitati de distributie la scara larga. Cu sediul in Denver, Colorado, ProLogis are peste 1.500 de angajati in intreaga lume. Societatea detine 36,3 miliarde de dolari de active in proprietate, administrare si aflate in curs de dezvoltare, care includ 47,4 milioane mp, in 2,766 proprietati, la 31 decembrie 2007.
Cu sediul principal in Bahrain si filiale in Atlanta, Londra si Singapore, Arcapita isi desfasoara activitatea in patru domenii principale: investitii corporative, investitii imobiliare, investitii in active si capital de risc. Pana in prezent, Arcapita a finalizat 66 de tranzactii cu o valoare totala de aproape 23 de miliarde de dolari si are un capital propriu de 1,1 miliarde de dolari. Misiunea Arcapita este de a furniza oportunitati de investitii inovatoare si distinctive, care sa genereze profituri superioare, ajustate in functie de riscuri, respectand in acelasi timp principiile islamice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.