3 Aprilie 2008 , 14:22 in Business
Nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri a crescut in anul 2007 cu 10-12% si a continuat sa fie afectat de catre dezechilibrul dintre cererea si oferta actuala de pe piata, arata analistii companiei imobiliare Atisreal in studiul despre piata spatiilor de birouri din Capitala
"Cererea pre-existenta ce nu a fost satisfacuta coroborata cu relocarile tot mai numeroase catre birouri de calitate mai buna au determinat cresterea rapida a chiriilor cu 10-12% comparativ cu 2006, atat pentru birourile de clasa A, cat si pentru cele de clasa B", sustin reprezentantii Atisreal.
Potrivit acestora, dupa relativa stabilitate din 2006, pe parcursul anului 2007, chiriile medii pentru birourile de clasa A au crescut pana la aproximativ 21-22 euro/mp/luna. Pentru birourile de clasa B chiriile se situeaza si in prezent intre 14-16 euro/mp/luna, iar chiria obtinuta pentru spatii de clasa B mai putin atractive se incadreaza intre 12-14 euro/mp/luna.

Analistii remarca insa faptul ca aceasta tendinta nu a fost constanta in toate zonele orasului, chiriile variind semnificativ in functie de zona si calitatea constructiei. In aceste conditii centrul orasului ramane cel mai scump segment, cu chirii solicitate intre 22-24 euro/mp/luna sau chiar mai mult. Aceasta este cazul imobilelor cu acces facil ce ofera spatii de calitate, la care chiriile pot ajunge la niveluri comparabile cu chiriile solicitate la sfarsitul anilor '90.

"Avand in vedere evolutia pietei, proprietarii cladirilor de birouri situate in zona centrala nu acorda reduceri semnificative pentru incheierea contractelor de pre-inchiriere. In zona de nord a orasului, dezechilibrul dintre cerere si oferta a determinat cresterea chiriilor pana la 16-18 euro/mp/luna, in timp ce pentru tranzactiile de pre-inchiriere acestea s-au mentinut la un nivel stabil de 12-14 euro/mp/luna. In zona de vest, birourile noi deja finalizate se inchiriaza cu 12-15 euro/mp/luna, iar tranzactiile de pre-inchiriere cu aproximativ 11,5-12,5 euro/mp/luna", se arata in raportul companiei imobiliare.
In acelasi timp, in zonele secundare, companiilor de mari dimensiuni dispuse sa incheie contracte de inchiriere pe perioade lungi de timp le sunt oferite stimultente importante, care pot reduce valoarea efectiva a chiriei cu pana la 10%.

In prezent, pretul de achizitie a cladirilor inchiriate variaza intre 2.800-3.000 euro/mp, in timp ce randamentele pentru birourile de calitate au fluctuat intre 6,0-6,5% in semestrul II din 2007. Cu toate acestea Romania este drept una dintre cele mai profitabile piete de investitii in privinta raportului risc-profit, cu preturi de vanzare in crestere ca urmare a lipsei de oferta dar si cu randamente ce au scazut cu 4-5 puncte procentuale in decursul ultimilor trei ani.

Perioada medie de inchiriere este de cinci ani, insa devin din ce in ce mai numeroase si inchirierile pe 7-10 ani, mai ales pentru chiriasii ce ocupa spatii de mari dimensiuni sau pentru cladirile de calitate superioara. Inchirierile pe perioade mai scurte sunt caracteristice spatiilor de clasa B, de mici dimensiuni, situate in zone mai putin atractive. Costurile de intretinere si-au mentinut tendinta ascendenta ca urmare a cresterii pretului utilitatilor si altor costuri operationale. La fel ca in a doua jumatate a lui 2006, costurile de intretinere au crescut cu aproximativ 0,5 euro/mp/luna, ajungand la 3,5-4 euro/mp/luna pentru birourile de clasa A si la 3-3,5 euro/ mp/luna pentru spatiile de clasa B.
Studiul Atisreal mai arata ca si chiriile pentru spatiile de parcare au continuat trendul ascendent, inregistrand o crestere cu 15-20% in ultimii doi ani. In zona centrala, chiria pentru un loc de parcare suprateran a fluctuat intre 50-70 euro/loc/luna, in timp ce pentru parcarile subterane nivelul chiriilor a variat intre 100-110 euro/loc/luna. In zonele secundare locurile de parcare subterane se inchiriaza cu 80-100 euro/loc/luna, in timp ce pentru parcarile de la suprafata chiria este de 40-50 euro/loc/luna.
Stocul de birouri din Bucuresti poate atinge 1,9 milioane mp pana la sfarsitul lui 2008, anul acesta fiind programati spre finalizare aproximativ 410.000 mp, cu peste 30% mai mult decat in 2007 cand suprafata de birouri livrata a atins circa 312.000 mp, se mai arata in studiul mentionat.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Chiriile pentru spatiile de birouri din Capitala a crescut in 2007 cu 10-12%.


Ultima ora din Business pe 9AM