Pentru locuintele ANL chiria nu poate depasi nivelul chiriei de referinta stabilit de autoritatea locala pe baza unei liste a chiriilor actualizata anual.
Sarcina intocmirii acestor liste va fi in seama autoritatilor locale. Proiectul de lege nu spune foarte clar daca in aceasta categorie intra si viitorii proprietari ai locuintelor ANL, actualii beneficiari ai programului guvernamental de locuinte cu chirie pentru tineri. Daca va fi asa, asta inseamna ca apartamentele construite de ANL vor reprezenta acea parte a pietei in care vor functiona regulile locuintelor cu chirie controlata, iar scenele din serialele cu newyorkezi excitati la ideea unui apartament cu „rent control“ vor fi mai pe intelesul publicului roman.

Conform proiectului de lege, chiria practicata pentru locuintele in cauza va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii ale cladirii, impozitele si taxele pe cladire si teren, recuperarea investitiilor intr-o perioada de minimum 40% din durata normala de functionare a constructiei, stabilita potrivit prevederilor legale, precum si un profit supus negocierii intre parti.

Printre noutatile in materie legislativa, dosarul de inchiriere va mai contine actele privind diagnosticul de eficienta energetica (din 1 ianuarie 2010), precum si instructiunile tehnice de folosire a locuintei, care vor contine conditiile de exploatare, intretinere si verificare periodica a elementelor interioare de constructie si a instalatiilor tehnice din dotare. In plus, contractul de inchiriere va fi insotit de acordul si informatiile privind contractarea si receptarea serviciilor de cablu TV si Internet, precum si de extrase din regulamentul imobilului cu cota-parte ce revine locuintei inchiriate pentru fiecare dintre categoriile de cheltuieli.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.