Politica privind locuintele de stat este o prioritate in tarile europene, unde administratiile locale au programe ce faciliteaza accesul tinerilor la o locuinta. In schimb in Romania autoritatile ridica neputincioase din umeri

Desi autoritatile romane ridica din umeri cand vine vorba despre solutii pentru locuintele destinate tinerilor, vecinii nostri dezvolta astfel de programe de sustinere de zeci de ani.
"Statul are la indemana practici care deocamdata la noi nu au fost puse in aplicare. Cea mai sanatoasa varianta este a parteneriatului public-privat, aplicat si de alte tari", sustine analistul imobiliar Gabriel Zamfir. Specialistii in domeniu apreciaza ca Romania mai are mult de lucru la acest capitol.

Lipsa de locuinte cu preturi accesibile va duce la extreme. Potrivit unui studiu realizat la sfarsitul anului trecut de catre "Institute for Real Estate Construction and Housing Ltd" din Austria pentru Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, piata se va imparti in locuinte tip ghetou si cele foarte scumpe. O alta consecinta va fi reducerea mobilitatii fortei de munca, dupa cum arata Adevarul.

El a mentionat ca solutia multor tari europene vine din acordarea unor terenuri, asigurarea de utilitati sau chiar facilitati la plata taxelor si impozitelor locale. Totodata, exista si metode de subventionare pentru tineri, dar care la noi nu se aplica. "In primul rand ar trebui sa existe o politica de mentinere in parametri acceptabili chiriile. Apoi ar mai fi subventionarea chiriilor pentru anumite categorii de tineri, studenti, specialisti, in cazul in care ei inchiriaza de pe piata libera, scutind astfel statul de constructia de locuinte", a mai spus Zamfir.

Tot Adevarul precizeaza ca anul acesta nu se va construi nimic in Capitala. Nimic de la stat pentru tineri, caci in rest investitorii privati construiesc pe sezon cate un complex rezidential. "Banii nu sunt o problema pentru municipalitate" si "Nu avem terenuri pe care sa ridicam niste locuinte pentru tineri" sunt iarasi doua declaratii ale lui Videanu, care dovedesc lipsa totala de interes pentru forta de munca tanara care contribuie la "cresterea" Capitalei. Se pare ca edilul-sef a devenit un model si pentru reprezentantii Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), care justifica simplu: "Nu avem teren!". In prezent, exista peste 10.000 de cereri depuse la primariile de sector.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.