Piata imobiliara a realizat in anul 2007 o crestere de aproape 150% fata de anul precedent, valoarea ajungand la 850 de milioane de euro. Piata de real estate romanesca a cunoscut o crestere si datorita intrarii unor noi noi jucatori in domeniu
Valoarea dealurilor imobiliare a inregistrat, anul trecut, o crestere de aproape 150% fata de nivelul raportat in anul 2006, de 850 de milioane de euro, dupa cum informeaza Adevarul. Suma a fost calculata pe baza preturilor de achizitie dezvaluite de parti, in majoritatea cazurilor, si estimate de surse din piata. Totodata, anul 2007 s-a caracterizat si prin intrarea unor jucatori noi pe piata. Cele mai multe, dar si cele mai semnificative tranzactii au avut ca obiect imobile de birouri in Bucuresti si centre comerciale in orasele mari din provincie. In conditiile acestei cresteri a ofertei, randamentele vor scadea in 2008. "Pietele din CEE se vor alinia la un randament de 5,5% pentru birouri, acest segment fiind clar vedeta din piata.

Conform unei analize a pietei imobiliare realizata de Mediafax, fondul austriac Immoeast a realizat cea mai importanta tranzactie din 2007, cu o valoare de 185 milioane de euro si anume achizitionarea centrului comercial Polus Constanta.De altfel, Immoeast a fost implicat in 12 din cele 40 de tranzactii majore ale anului trecut, printre care parcurile de afaceri bucurestene S-Park (101,5 milioane de euro) si Victoria Park (60 milioane de euro). Austriecii au mai investit 60 de milioane de euro in 25% din actiunile grupului de dezvoltare imobiliara Adama Holding Public, care a programat in Romania investitii evaluate la 600 milioane de euro.

Potrivit Zf.ro, fondul de investitii austriac Immoeast, cel mai mare investitor strain de pe piata imobiliara romaneasca, va investi 2,6 miliarde de euro in urmatorii doi ani in Romania, Bulgaria si fostele state iugoslave, potrivit datelor Immoeast. Grupul austriac isi va majora capitalul social cu circa 3 miliarde de euro, pentru finantarea programului de investitii de 6 miliarde de euro alocat pentru extinderea catre Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Potrivit informatiilor grupului, cea mai mare parte din aceasta investitie, respectiv 43% va fi directionata catre tarile din sud-estul Europei, Romania, Bulgaria si fostele state iugoslave.Austriecii detin in prezent 40 de proprietati pe piata locala, portofliul de proiecte ajungand la finalul primului trimestru din acest an la 1,4 miliarde de euro.Immoeast detine in Romania proiecte totalizand 2,1 milioane de metri patrati, printre cele mai importante fiind S-Park, Iride Business Park, Polus Center Cluj si Polus Center Constanta.

Un alt nume ce a intrat pe piata romaneasca, Ixis Corporate&Investment Bank, subsidiara grupului financiar francez Natixis, a cumparat cladirea America House cu aproximativ 120 milioane euro. Potrivit Jurnalul National, cladirea de birouri situata in Piata Victoriei din Capitala a fost preluata de Ixis Corporate&Investment Bank, subsiAdiara a grupului financiar francez Natixis, cotat la Paris, intr-o tranzactie record pentru piata locala de birouri, de aproximativ 120 milioane euro. Gigantul francez este la prima investitie pe piata romaneasca, avand birouri in 68 de tari din intreaga lume si 23.000 de angajati. America House are o suprafata inchiriaAbila de 27.000 de metri patrati, astfel ca pretul pe metrul patrat de birouri este de aproape 4.500 de euro. PrinAtre chiriasii America House se nuAmaAra BCR, operatorul de telefonie mobila Cosmote, compania de audit Deloitte sau casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii. Proprietarii America House incaseaza intr-un an circa 7 milioane de euro din chirii. GTC nu se afla la prima vanzare pe piata locala, compania fiind cunoscuta si pentru dezvoltarea imobilului Europe House, situat tot in Piata Victoriei, cladire preluata in 2003 de catre fondul austriac de investitii Europolis, intr-o tranzactie de circa 30 de milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.