Piata inchirierilor din Bucuresti a inregistrat in luna martie un minim istoric pe segmentul apartamentelor de doua camere. Cu o medie de 315 euro/ luna, raportul lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro consemneaza cel mai scazut nivel din 2007 pana in prezent.

De altfel, putem vorbi despre o dinamica ridicata pe piata inchirierilor la inceput de primavara, cu oscilatii intre -5% si +2% pe toate segmentele, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa minimul istoric pentru apartamentele de doua camere, s-au consemnat stagnari la chiria garsonierelor, dar si cresteri pe segmentul apartamentelor de trei si patru camere.

  • Evolutia preturilor

Martie pare sa fi fost un interval calm pentru piata garsonierelor care da semne de stabilizare de la o luna la alta. De la inceputul anului pana in prezent, s-au inregistrat doar usoare nuante de crestere sau de scadere, chiria medie de strigare fiind in jurul valorii de 230 euro. De altfel, si diferenta pe un interval de 12 luni este infima, de doar – 2 euro, echivalentul a aproximativ 1%.

Puse sub presiunea unui numar mare de oferte nou aparute pe piata in martie, chiriile la apartamentele de doua camere au scazut la o medie de 315 euro/ luna, atingand astfel un nou prag minim. Un nivel similar s-a mai inregistrat in luna august 2011, perioada concediilor fiind atunci o explicatie pentru aceasta scadere. Comparativ cu luna martie a anului trecut, vorbim de o scadere de 5%.

Inceputul de primavara pe segmentul inchirierilor imobiliare a fost unul energic, cu fluctuatii in ambele sensuri. Astfel, pe segmentul inchirierilor de 3 si 4 camere, inregistram un nivel crescut cu 2% in comparatie cu luna martie 2011.

Pentru apartamentele de 3 camere, chiria medie solicitata de proprietari in luna proaspat incheiata a fost de 466 euro, cu 10 euro mai mult decat in urma cu un an, dar la aproximativ acelasi nivel cu inceputul anului 2012, cand chiria medie se invartea in jurul valorii de 469 euro.

Tot de cresteri vorbim si pe segmentul apartamentelor de 4 camere. Cu un nivel mediu al chiriei la strigare de 724 euro/ luna, consemnam o variatie de +2% fata de martie 2011, dar si de +10% fata de pretentiile emise de proprietari in urma cu doar o luna.


  • Numarul de oferte

Pentru luna martie, putem vorbi despre un ritm crescut comparativ cu luna anterioara si in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute in piata, mentinandu-se insa in limitele medii ale anilor trecuti; raportul Anunturiparticulari.ro a inregistrat 2178 de noi oferte in luna recent incheiata. O data cu venirea primaverii, proprietarii au ales sa isi scoata proprietatile la inchiriat, crescand ritmul tranzactiilor pe acest segment.
Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Oferta la apartamentele de doua camere, primele in acest clasament, a trecut de pragul de 850 unitati, ajungand la 874 de apartamente scoase la inchiriat de proprietari. Acestea sunt urmate in clasament de garsoniere, 791 de noi astfel de unitati aparand pe piata in martie, cu aproape 200 mai multe decat cu doar o luna in urma.

Cresteri in ceea ce priveste oferta s-au inregistrat si pe segmentul apartamentelor de 3 camere, cu 38% mai multe unitati fiind scoase pe piata fata de luna februarie a acestui an, ajungand la un stoc de 418 apartamente. Clasamentul este completat de apartamentele de 4 camere, care se apropie de pragul de 100 unitati, 95 de noi oferte aparand pe piata in martie, in crestere cu 50% fata de luna anterioara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.