Doar 13% dintre romanii din mediul urban intentioneaza sa cumpere o locuinta in urmatoarele 12 luni si numai 10% se gandesc sa-si achizitioneze un automobil in acelasi interval de timp, potrivit unui sondaj al ISRA Center Marketing Research.

Studiul releva ca 7 din 10 romani din mediul urban declara ca detin o locuinta proprietate personala, dar cifrele se nuanteaza considerabil in functie de factorul "varsta", se arata intr-un comunicat al ISRA Center.

Astfel, procentul "proprietarilor de locuinta" creste odata cu varsta. In timp ce doar 40% dintre tinerii romani (20-34 de ani) detin o locuinta proprie, in cadrul grupei de varsta 50-65 de ani propietarii de locuinta reprezinta majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%.

"In general, detinerea unei locuinte se dovedeste a nu fi influentata considerabil de alte variabile demografice (ex. venit, marimea localitatii sau regiune) asa cum este influentat de varsta. Doar romanii din regiunea Moldova detin o locuinta persoanala intr-o masura relativ mai mica - 58%, comparativ cu media de 69% la nivel national", se mentioneaza in studiu, conform MEDIAFAX.

Retail jobs

Dintre cei care au o locuinta, 37% au contractat si un credit.

De asemenea, 15% dintre cei care detin o locuinta intentioneaza sa isi reamenajeze casa in urmatoarele 12 luni, in timp ce 9% ar dori sa isi schimbe mobilierul. In plus, in urmatorul an, 3% dintre cei care detin deja o locuinta ar vrea sa si-o schimbe, in timp ce numai 1% ar vrea sa isi achizitioneze o a doua locuinta.

Pe de alta parte, 6% dintre romanii din mediul urban care detin un automobil intentioneaza sa il schimbe in urmatorul an, iar 4% doresc sa achizitioneze inca unul, in conditiile in care jumatate dintre locuitorii din mediul urban detin un automobil proprietate personala. Grupa de varsta 35-49 de ani este in cea mai mare masura "posesoare"de automobile (61%).

Dintre cei care nu detin automobil, doar 10% intentioneaza sa cumpere unul in urmatoarele 12 luni.

Citeste si:
Un urs este considerat „un delicvent în serie” după ce a pătruns...
Un urs este considerat „un...

Rezultatele sondajului arata ca 4 din 10 romani detin atat locuinta, cat si autoturism, in timp ce aproximativ 20% nu au niciunul din aceste bunuri. In acelasi timp, jumatate dintre romanii cu varste cuprinse intre 35 si 49 de ani si dintre cei cu venituri peste 2.000 de lei lunar sunt proprietari ai unei locuinte si unui automobil.

Sondajul a relevat, de asemenea, ca 3 din 10 romani detin credite bancare, cei mai multi din Muntenia si Oltenia si cu varste de 35-40 de ani. Bucurestiul se afla la polul opus, cu cele mai putine credite. Doar 7% dintre persoanele intervievate doresc sa contracteze un credit in urmatorul an.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.108 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana, cu varsta intre 20 si 60 de ani. Marja de eroare este de ±2,9% la un nivel de probabilitate de 95%.

Datele au fost culese intr-un studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului fata in fata.

Citeste si:
Organizați-vă eficient locuința și viața de zi cu zi vi se va...
Organizați-vă eficient...

ISRA Center este o companie de cercetare de piata din Romania, cu un portofoliu important de clienti si servicii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.