Desi a inregistrat un volum tranzactional cu mult sub nivelul anilor de boom, respectiv 2006-2007, activitatea pietei imobiliare locale din 2010 a pus bazele unei reveniri sanatoase, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania.

  • Birouri: Nivel minim de livrari
Segmentul de birouri a fost unul dintre cele mai active anul acesta, chiriasii stabilind regulile si profitand de conditiile de piata, spun consultantii imobiliari de la CB Richard Ellis. In prezent, in cladirile de clasa A din zona centrala a Capitalei, nivelul chiriei variaza in jurul valorii de 19,5 euro/mp/luna, insa se observa o presiune descendenta asupra chiriilor nete efective.

„Pentru 2011 ne asteptam la lansarea sau relansarea unor proiecte de birouri cu data de deschidere dupa 2013. Livrarile de noi cladiri de birouri in 2011 se anunta a fi la un nivel minim, de sub 100.000 mp, ceea ce inseamna o scadere considerabila fata de ce s-a inregistrat in 2010 – 330.000 mp de noi spatii, incluzand si cladirea Petrom City”, se arata in raportul CBRE, citat de Wall-Street.

  • Retail: 230.000 euro de noi spatii
In Capitala, chiria pentru spatiile stradale pozitionate central a ajuns la sfarsitul acestui an la un nivel de 60-70 euro/mp/luna. „Un caz aparte il reprezinta centrul vechi, o locatie extrem de dorita de catre chiriasi. Aici nivelul chiriei variaza intre 12 si 60 euro/mp/luna”, subliniaza cei de la CBRE.

  • Investitii: Volum de peste 335 mil. euro
La nivel investitional, pana in prezent valoarea totala a investitiilor in produse imobiliare in 2010 a fost de 335 milioane de euro, cu aproape 47% mai mult fata de intreg volumul investional din 2009.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.