Piata imobiliara nu va fi afectata de cresterea TVA, anunta Asociatia Brokerilor Imobiliari.

Pentru a inlatura incertitudinile ce au aparut pe piata, odata cu anuntarea deciziei de majorare a TVA, Asociatia Brokerilor Imobiliari a adoptat o pozitie oficiala, anuntand ca preturile nu au motive de crestere pe fondul acestei schimbari.

Acest aspect se datoreaza faptului ca preturile de vanzare ale apartamentelor vechi, segmentul de piata cel mai tranzactionat, nu sunt purtatoare de TVA.

  • Cresterea cu 5% a TVA-ului nu are impact nici asupra preturilor imobilelor noi. TVA-ul aplicat asupra acestora a ramas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situatiile in care apartamentele noi se incadreaza la 24%, dar numai pentru ansambluri foarte scumpe si putin tranzactionate.

Nici pentru inchirierea unei proprietati de catre o persoana fizica nu se percepe TVA.

Majorarea TVA-ului nu are un impact direct asupra preturilor de pe aceasta piata. Cu toate acestea este de asteptat ca, o parte dintre proprietari sa acuze situatia economica actuala ca motiv de crestere a preturilor. Aceasta crestere ar fi abuziva si nemotivata. Tocmai de aceea ABI recomanda persoanelor aflate in cautarea unei proprietati sa apeleze la un consultant imobiliar acreditat, inainte de a se implica intr-o tranzactie, pentru a se proteja de un posibil abuz.

ABI estimeaza ca numarul ofertelor imobiliare va creste in urmatoarea perioada, atat pe piata inchirierilor cat si pe piata vanzarilor, ca rezultat al intrarii in vigoare a taxei de solidaritate pe cladiri. O parte dintre proprietarii ce detin o a doua proprietate nelocuita, vor incerca fie sa o inchirieze, in ideea amortizarii costurilor cu taxele, fie sa o vanda.

  • Majorararea TVA va afecta piata imobiliara doar in mod indirect, prin scaderea nivelului veniturilor populatiei, dar nu are motive sa genereze blocajul pietei.

Dragos Vilceanu, presedintele ABI, este de parere ca vom asista foarte curand la o revenire a pietei imobiliare din punct de vedere al numarului de tranzactii. Cei care trebuie sa vanda vor vinde la orice pret, iar cei care au nevoie sa cumpere vor profita de conditiile avantajoase de pe piata bancara actuala si nu-si vor permite sa astepte sa se inaspreasca conditiile de creditare. In primele cinci luni au avut loc aproape 1,5 mil. operatiuni cadastrale cu aproape 20% mai multe decat in 2009, deci se poate spune ca piata incepe sa-si revina.
Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) este o organizatie non-guvernamentala si are ca scop buna informare si protejarea intereselor tuturor participantilor la piata imobiliara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.