Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a declarat marti ca pretul de vanzare al locuintelor ANL pentru chiriasi va fi de 19.140 euro pentru o garsoniera, de 26.950 pentru un apartament cu doua camere si de 36.014 euro pentru unul cu trei camere, din care se scade o "amortizare".

"Pretul de vanzare este compus din valoarea de inlocuire la momentul prezent, din care se scade valoarea amortizarii a locuintei, calculata de la punerea in functiune a locuintei si pana in momentul vanzarii sale. De asemenea, valoarea de inlocuire este media ponderata a pretului rezultat din licitatiile derulate de ANL in semestrul II 2009, la care se adauga 10% pentru cheltuieli neprevazute", a precizat Elena Udrea, in cadrul unei conferinte de presa.

De exemplu, daca apartamentul ANL are trei camere si zece ani vechime, atunci amortizarea e de 700-800 euro anual, adica 60 euro pe luna. Daca respectivul chirias a locuit doi ani si jumatate in el, atunci din pretul maxim de 36.014 se va scadea o amortizare de 1.800 euro. De asemenea, Elena Udrea a mai spus ca s-a redus termenul obligatoriu de locuit pentru chiriasii care doresc sa cumpere apartamentul ANL, de la trei ani la un an. Initial, aceste termen era de cinci ani.

"Incercam sa facilitam cumpararea acestor locuinte ANL de cei cei care le detin. Si vrem totodata sa stimulam sectorul constructiilor, care a fost destul de marcat de perioada de criza, dar si sa facem rost de fonduri pentru constructia de noi locuinte ANL", a mentionat Udrea, potrivit NewsIn.

In prezent, in Romania exista 26.000 locuinte ANL, din care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi propune sa vanda 20.000 locuinte.

Din acest an, tot in cadrul ANL, va fi demarat proiectul "Renasterea satului romanesc. 10 case pentru specialisti", care prevede constructia locuintelor de serviciu pentru specialistii din mediul rural, cate zece locuinte in fiecare comuna, iar cei din invatamant vor avea prioritate, informeaza Wall-Street.ro citand declaratia Elenei Udrea.

"Locuintele se adreseaza celor care profeseaza in respectiva comunitate, in special pentru cei din invatamant, dar si celor din sectorul medical, medici sau asistenti medicali. Putem construi pana la 15 locuinte, acolo unde este nevoie. Vrem sa eliminam discrepantele dintre cei care locuiesc in mediul rural si cei din mediul urban", a precizat Udrea.

De asemenea, ministrul a afirmat ca aceste locuinte vor fi de doua si de trei camere, pe un teren cu o suprafata intre 500 si 1.000 metri patrati, iar suprafata de locuit va fi de 100 mp si de 120 mp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.