Perspectivele pietei chiriilor imobiliare pentru anul 2010 sunt favorabile clientilor. Astfel, chiriile solicitate pentru apartamentele din Capitala vor continua sa scada anul acesta, estimarea analistilor din piata estimand o reducere cu inca 10%-20%.

"Pentru marea majoritate a celor afectati financiar de criza, cheltuielile din aria imobiliara sunt semnificative. Fie chirii, fie credite. Cei care domiciliau cu chirie si-au permis sa renunte primii la vechiul apartament, intrucat mobilitatea lor era mult mai mare. A rezultat o prima reactie, regasita in cresterea cererii de apartamente mai ieftine, cu un numar mai mic de camere sau amplasate in zone mai ieftine“, explica analistul financiar Dan Ionascu, partner Parker Lewis, conform Capital.

La o astfel de situatie a pietei, multi proprietari au preferat venitul mai mic, dar constant, provenit din inchiriere. De curand, pe piata a aparut o supraoferta, iar preturile de inchiriere au scazut la circa 65%-70% din nivelul pretins in 2008 de catre proprietari.

Apartamentele cu doua camere conduc in topul inchirierilor, ca numar de oferte pe piata, iar chiria ceruta pentru acestea a scazut de la 400 - 500 de euro la 250 - 300 de euro lunar. Situatia este asemanatoare si pentru garsoniere, pentru care sunt afisate oferte si cu 150-160 de euro lunar, in zone unde acum doi ani se cereau 350 de euro/luna. Asteptarile pentru anul in curs- se estimeaza ca scaderile vor continua cu 10%-20%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.