Volumul tranzactiilor imobiliare finalizate anul trecut in Romania s-a apropiat de 100 milioane de euro, in scadere cu aproximativ 90% fata de 2008. Jucatorii din piata isi pastreaza insa optimismul pentru 2010 si mizeaza pe proiecte finalizate, cu contracte puternice de inchiriere.

Daca in anul 2007, volumul tranzactiilor imobiliare din piata locala a fost de circa doua miliarde, iar in 2008 a scazut la putin peste un miliard de euro, anul trecut tranzactiile imobiliare s-au prabusit pana la circa 100 milioane de euro, reprezentand 5% din volumul atins in anul de varf al pietei imobiliare.

"A fost mult mai dificil decat ne asteptam", afirma Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, citat de Wall-Street. "La finalul anului 2008, estimam un volum de investitii de circa 500 milioane de euro, ce ar fi insemnat jumatate din volumul atins in 2007, si nu mai putin de 10% cum s-a dovedit in cele din urma", completeaza el.

DTZ Echinox a intermediat cea mai mare tranzactie imobiliara a anului trecut, preluarea parcului European Park Braila de catre fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), in schimbul sumei de 63 milioane de euro, la un yield (n.r: randament anual al investitiei) de 9,3%.

Tranzactia a fost facuta pe o structura noua pentru piata locala: achizitie prin absorbtie a parcului prin plata equity-ului in cash si actiuni in fondul NEPI, acesta din urma intentionand sa preia de la BelRom si alte doua parcuri de retail, din Bacau si Focsani. Aceste preluari, care ar fi cumulat aproximativ 100 milioane de euro, s-au blocat la sfarsitul anului trecut.

De ce nu au fost tranzactii in 2009 si cum arata scenariile pentru 2010 in Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.