Criza isi face tot mai mult prezenta in bugetele romanilor alocate pentru achizitionarea unei locuinte. Noua din zece bucuresteni care se incumeta sa-si cumpere o casa in aceasta perioada aleg locuinte care nu depasesc 100.000 de euro, reiese din datele analizate de portalul imobiliar Imopedia.ro.

Procentul celor care se orienteaza spre astfel de locuinte este in crestere fata de inceputul acestui an. Concret, explica Imopedia, daca in primavara trecuta 85% dintre cumparatori alegeau apartamemente care nu depaseau 100.000 de euro, acum numarul proprietarilor care cumpara astfel de locuinte este cu 6% mai mare, potrivit acelorasi informatii.

Programul Prima Casa a determinat o crestere importanta a cererii pe segmetul apartamentelor care se incadreaza in plafonul stabilit de stat. “Scaderea preturilor a dus la o cerere mai mare chiar si in pragul psihologic de 60.000 de euro, unde avem o dublare a solicitarilor. Daca in primavara 5% dintre cumparatori alegeau apartamente sub aceasta valoare, astazi procentul este dublu. E drept ca si preturile apartamentelor au scazut, insa cea mai mare influenta a avut-o programul Prima Casa”, este de parere Razvan Muntean, General Manager Imopedia.ro.

La polul opus, in cazul apartamentelor scumpe, ce depasesc 150.000 de euro procentul celor care cumpara este nesemnificativ. Doar 2% dintre cumparatori mai au bani pentru asemenea locuinte.

In ce priveste tipul de locuinta spre care s-au orientat cei mai multi cumparatori, acesta este de departe apartamentul la bloc. Peste 80% dintre cei care au devenit proprietari in toamna acestui an au ales sa locuiasca la bloc. Procentul este in usoara scadere fata de primavara acestui an, diferenta fiind de doar 5 procente.

Statisticile arata ca in continuare cel mai afectat segment al pietei imobiliare ramane cel al terenurilor. Aici putem spune ca piata este blocata, tranzactiile sunt aproape inexistente. “Dupa ce ani la randul a fost cea mai speculata piata, cu triplari de preturi de la un an la altul, acum piata terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpara. Criza domneste linistita in aceasta zona. Doar 1% dintre cumparatorii din piata imobiliara se orienteaza spre terenuri”, explica Muntean.

Despre tipul de finantare pentru care au optat romanii, statisticile arata ce cei mai multi dintre cei care fac achizitii imobiliare in aceasta perioada nu depind de ajutorul bancilor, 52% dintre cumparatori avand banii cash, in timp ce 35% dintre ei au ales creditul prin programul Prima Casa.


Sursa: Imopedia.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.