Din totalul tranzactiilor cu locuinte incheiate in ultimii 20 de ani, mai putin de 10% au fost tranzactii cu locuinte noi, afirma Dan Ioan Popp, presedintele Impact SA, singurul dezvoltator imobiliar roman listat la Bursa de Valori Bucuresti.
"S-a ajuns ca dupa 20 de ani de capitalism, sa fim aproape 8 milioane de proprietari de locuinte vechi si un milion de potentiali cumparatori. Anual, doar 4-6% din prima categorie incheie tranzactii efective si numai 30-40% din a doua categorie reusesc sa cumpere. In tot acest tablou, ponderea dezvoltatorilor este mult sub 10% din totalul tranzactiilor imobiliare din ultimiii 20 de ani", a explicat Dan Ioan Popp potrivit Wall-Street.

Presedintele Impact este de parere ca primii care au aplicat noile reguli ale capitalismului de piata au fost cei „cadorisiti” cu apartamente primite la preturi simbolice.

"Asa am avut dintr-o data 8 milioane de proprietari care au inceput sa joace dupa regulile capitaliste - cerere si oferta - fixand practic pretul locuintelor Adica si-au asumat rolul de market-makers. Astazi, pe acesta baza, 90% din fondul actual de locuinte sunt cele vechi, comuniste, circa 85% din acestea fiind tranzactionate de proprietari-persoane fizice. In realitate, dezvoltatorii imobiliari au avut o influenta inexistenta in primii 10 ani, iar recent cumuleaza sub 10% din totalul tranzactiilor anuale cu locuinte", a mai spus Popp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.