Preturile apartamentelor au fost urcate de programul "Prima Casa" insa nu pentru mult. Potrivit unei analize realizate de portalul imobiliar Imopedia.ro, octombrie este a doua luna consecutiva in care preturile apartamentelor scoase la vanzare in Capitala scad, uneori chiar cu 12% comparativ cu luna august.
Preturile ultimelor apartamente scoase la vanzare sunt mai mici cu pana la 12% fata de luna august, in functie de tipul locuintelor si de zona, cel mai mult ieftinindu-se garsonierele din cartierul Berceni.

"Dinamica cifrelor ne arata ca nici proprietarii si nici agentii imobiliari nu mai cred in mirajul revenirii cererii. Cel putin nu in acest an. S-a sters cu buretele efectul de crestere a preturilor, indus de programul „Prima casa” in lunile de vara! Trendul descendent al preturilor locuintelor din Bucuresti pare de neoprit, resimtindu-se o accelerare a ritmului de ieftinire in luna octombrie, comparativ cu luna septembrie", a declarat Razvan Muntean, managerul general al Imopedia.


Evolutia preturilor din piata imobiliara in 2009

Scumpirea generata de programul "Prima Casa" a tinut, potrivit analizei Imopedia.ro, din iunie pana la inceputul lunii septembrie:

  • Ianuarie - Mai, Scadere. In prima parte a anului, din ianuarie si pana in luna mai, preturile apartamentelor vechi au scazut luna de luna. Daca la inceputul lunii ianuarie preturile apartamentelor cu 3 camere porneau de la circa 90.000 euro in Dristor, 81.000 euro in Berceni; 87.000 euro in Pantelimon si 80.000 euro in Drumul Taberei, in mai aceleasi apartamente ajunsesera la aproximativ 77.000 euro, 68.000 euro, 75.000 euro, respectiv 60.000 euro. In aceiasi perioada, un apartament cu doua camere din zona Dristor s-a ieftinit cu pana la 30% ajungand sa coste 55.800 euro.
  • Iunie - August, Crestere.In luna iunie, dupa anuntarea programului "Prima Casa", preturile au inceput sa creasca. De exemplu, pretul mediu al apartamentelor de doua camere din Dristor a urcat in iunie, la anuntarea programului guvernamental, la 58.050 euro (foarte aproape de plafonul maxim de 60.000 euro, impus de program), urmand ca in luna iulie, cand s-a acordat primul credit de acest gen sa creasca si mai mult, la 63.000 euro, unde s-a si mentinut in luna august.
  • Septembrie - Octombrie, Scadere. De la mijlocul lunii septembrie ofertele nou introduse in baza de date Imopedia.ro s-au ieftinit, trend care s-a mentinut pe parcursul intregii luni octombrie. Pretul mediu al apartamentelor de doua camere din Dristor este astazi de 58.300 euro, cu 8% mai putin decat in iulie si august.

Exista insa segmente de piata si mai afectate de revenirea cu picioarele pe pamant a proprietarilor hipnotizati de programul "Prima Casa". Garsonierele din Berceni s-au ieftinit in ultima luna si jumatate cu aproape 12%, avand astazi un pret mediu de 37.200 euro, in timp ce la inceputul lunii septembrie pretul se invartea in jurul valorii de 40.000-41.000 euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.