Dupa prima jumatate de an, Resita, Bucuresti si Craiova conduc clasamentul reducerilor de preturi de pe piata imobiliara in cazul apartamentelor vechi. Pe segmentul locuintelor noi, cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat la Baia Mare, Cluj-Napoca, Bucuresti si Sibiu, reiese dintr-o analiza a companiei de evaluare Darian, obtinuta de Gandul.
In primele sase luni, locuintele vechi si noi din Romania au pierdut in medie cu pana la 40% din pret, comparativ cu sfarsitul lui 2008, dupa ani in care preturile de pe piata imobiliara autohtona au escaladat mult peste nivelul sustenabil. Topul ieftinirilor nu este condus de Bucuresti – care altadata dadea tonul scumpirilor imobiliare – ci de Resita, pentru apartamente vechi, respectiv de Baia Mare, pentru locuinte noi, reiese dintr-o analiza a companiei de evaluare Darian, obtinuta de Gandul. Sectorul imobiliar resimte astfel intr-o masura mai mare scaderea consumului intr-un an de criza.

Astfel, in clasamentul reducerilor de preturi pe segmentul vechi se afla Resita, unde preturile au coborat cu 40% in perioada ianuarie-iunie 2009 comparativ cu a doua jumatate a anului 2008, urmata de Bucuresti (-35%) si Craiova (-32%). Desigur, aceste procente indica o scadere medie pentru orasul respectiv, fiind chiar mai mari, in functie de cartier si de numarul de camere.

Pe locul urmator in clasamentul ieftinirilor de apartamente vechi se afla Capitala, cu o scadere medie de 35%, sectorul 6 fiind zona cu cele mai mari reduceri de preturi. Asta nu inseamna ca nu sunt cartiere in Bucuresti cu ieftiniri peste medie, cum se intampla bunaoara in blocurile comuniste de la periferie, unde preturile au coborat cu 45%. In ciuda tendintei generale de ieftinire din prima jumatate de an, trendul s-a inversat la sfarsitul lunii iunie si pe parcursul lunii iulie, iar preturile au inceput sa creasca cu 4-10%, odata cu lansarea programului Prima Casa.

Cititi mai multe in Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.