Aproximativ 64% dintre romanii care prospecteaza piata imobiliara au decis sa isi cumpere un imobil, motivati de avantajele programului "Prima Casa", insa 27% dintre respondenti au fost sceptici in legatura cu sansele de aplicabilitate ale acestuia, potrivit unui studiu realizat de TopEstate.ro.
Potrivit rezultatelor studiului, 27% dintre respondenti s-au aratat sceptici in ceea ce priveste sansele de aplicabilitate ale programului, in timp ce 9% au precizat ca ar opta pentru aceasta modalitate de finantare, insa nu se incadreaza in conditiile de eligibilitate impuse.

“Programul <<Prima Casa>> i-a stimulat pe romani sa ia o decizie pe care o amanau de mai mult timp. Potrivit rezultatelor studiului, 83% dintre cei care prospecteaza indeaproape in prezent piata imobiliara sunt hotarati sa isi cumpere o locuinta pe termen mediu, ceea ce demonstreaza ca piata tranzactiilor imobiliare incepe sa isi revina. Iar acest trend ascendent la nivelul cererii se resimte si in numarul de solicitari pe care TopEstate.ro le-a primit in ultima perioada”, a declarat managerul general al portalului imobiliar, Mihai Stan, citat de NewsIn.

In plus, datele studiului arata ca 15% dintre romanii care au nevoie de o casa intentioneaza sa isi achizitioneze imobilul in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 2% au amanat aceasta decizie pentru anul 2010.

In ceea ce priveste valoarea maxima pe care romanii intervievati sunt dispusi sa o aloce pentru o locuinta, aceasta variaza in functie de tipul imobilului. Astfel, pentru o garsoniera acestia nu sunt dispusi sa plateasca mai mult de 42.000 de euro, in timp ce pentru un apartament cu doua camere suma alocata nu sare, in medie, de 58.000 de euro. Totodata, pentru o casa noua, respondentii au declarat ca sunt dispusi sa aloce suma de 100.000 de euro.

De asemenea, romanii sunt optimisti atunci cand vine vorba de evolutia preturilor pe piata imobiliara, 56% dintre acestia considerand ca acestea vor mai scadea pe termen mediu si lung, in timp ce restul de 44% vad o majorare a costurilor in perioada urmatoare.

Studiul a fost efectuat la nivel national in perioada 1-31 iulie pe un esantion de 1.000 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 21 si 60 de ani.

Portalul imobiliar TopEstate, a fost lansat la inceputul lunii mai 2009, iar serviciile acestuia vizeaza particularii interesati de o achizitie imobiliara, persoane care vor sa fie la curent cu situatia oportunitatilor in afacerile imobiliare, precum si agentiile imobiliare, pentru care exista un pachet de servicii profesionale gratuite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.