Ati gasit deja casa pe care vreti sa o cumparati si va ganditi cum sa obtineti banii? Mare grija, caci s-ar putea sa aveti surpriza sa aflati ca imprumutul bancar nu va ajunge...
Realitatea trece in revista cele mai importante costuri aditionale care ar trebui luate in calcul la luarea deciziei de cumparare prin credit a unei locuinte.
  • Unele dintre cele mai mari cheltuieli aditionale, dar obligatorii sunt cele legate de legalizarea actului de vanzare - cumparare, precum si de autentificarea contractului de ipoteca. Acestea depasesc, in medie, 4.000 de lei sau 1.000 de euro.
  • Valoarea depozitului colateral, adica a ratei pe trei luni, obligatorie prin programul Prima Casa se ridica, pentru un imprumut maxim de 60.000 euro, la 1.000 de euro.
  • Raportul de evaluare a imobilului costa si el aproximativ 100 de euro (400- 500 lei).
  • Comisionul pentru agentia imobiliara, in cazul in care apelati la serviciile unei astfel de firme. Acesta este de 3-4% din valoarea tranzactiei. La un pret de vanzare de 60.000 de euro, acest comision poate sa mai adauge inca 2.400 de euro la totalul cheltuielilor.

Cele mai importante astfel de cheltuieli aditionale pot ajunge aproape de 5.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.