Numarul locuintelor scoase la inchiriat a scazut in ultimele 12 luni cu aproape 40%, pretul mediu solicitat pentru inchiriere continuandu-si deprecierea inceputa in a doua jumatate a anului precedent.
Potrivit raportului lunar realizat de servicul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro, pentru luna iunie, cifrele arata scaderi usoare pe segmentul inchirierilor cu valori cuprinse intre 0,2% si 4,5% fata de mai 2009. Si daca fata de luna precedenta nu s-au inregistrat modificari semnificative legate de pret sau de numarul de oferte, interesant de urmarit este evolutia acestor valori pe termen lung, prin raportare la anii anteriori.

Pentru garsoniere pretul mediu de inchiriere a fost de 299 de euro, foarte aproape de cel solicitat in luna mai, de 300 de euro. Fata de luna iunie a anului trecut, reducerea chiriei a fost insa de 23%.

Pretul de strigare pentru inchirierea apartamentelor de 2 camere a fost de 427 euro, in scadere cu 2% fata de luna precedenta si 27% fata de iunie 2008.

Pentru 3 camere a fost solicitata o chirie medie de 595 euro, in scadere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2008. Este pentru prima data in ultimii doi ani cand pretul de inchiriere coboara sub 600 de euro, in luna mai 2009 chiria medie fiind de 623 de euro.

Apartamentele de 4 camere au inregistrat in iunie o crestere de 2% a pretului mediu de inchiriere fata de luna mai a anului curent, fiind solicitat un pret mediu de inchiriere de 878 de euro. Fata de luna iunie a anului trecut remarcam o scaderea de 26%.

Numarul de oferte nou aparute pe piata in luna iunie a anului curent s-a apreciat considerabil fata de aceeasi perioada a anilor precedenti. Mai exact, explica reprezentantii AnunturiParticulari.ro, este vorba de un numar total de aproape 2600 de oferte nou aparute pe piata, in crestere cu 40% fata de iunie 2008 si dublu fata de iunie 2007. Raportat la luna mai a anului curent, cifrele ne arata o scadere a ofertelor cu 5% pentru 4 camere, 7% pentru 3 camere, 3% pentru 2 camere dar si o crestere de 7,5% in cazul garsonierelor.

Din datele AnunturiParticulari.ro reiese ca piata inchirierilor se afla in continuare in scadere si este de asteptat ca preturile sa ajunga la un nivel decent.

Incadrand aceste aspecte in actualul context economic, explicatia pentru tendinta pietei reiese imediat. O parte dintre proprietarii ce au esuat in a-si vinde apartamentul au luat decizia sa-l transforme intr-un activ generator de venituri, plasandu-l pe piata inchirierilor, fapt ce a dus la cresterea numarului de oferte. Scaderea preturilor de inchiriere a fost influentata pe de-o parte de aceasta cresterea a ofertei pe piata, iar pe de alta parte de presiunea exercitata de chiriasi asupra proprietarilor. Nivelul veniturilor pe care potentialii chiriasi le detin se resfrange asupra formarii pretului pe piata, iar criza economica le-a afectat considerabil bugetele. Din acest motiv, o parte dintre proprietari au ales alternativa optima si au decis sa reduca preturile, pentru a nu ramane cu apartamentele goale. De asemenea, deprecierea leului in raport cu euro a impus a reducere a pretului pentru inchiriere, pentru ca acesta se solicita in practica in moneda euro.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.