Business 6 Iulie 2009 23:54
Consiliul General al Municipiului Bucuresti profita de faptul ca OG27/2008 care completeaza Legea Urbanismului 350/2001 nu a fost inca aprobata in Camera Deputatilor si aproba construirea a 3 cladiri mai inalte decat ar trebui permis, in zone protejate ale Bucurestiului.
Pana la aprobarea in Camera Deputatilor a Ordonantei Guvernamentale 27/2008 care completeaza Legea Urbanismului 350/2001, Primaria Capitalei poate aproba suplimentarile de CUT (n.r. coeficient de utilizare total) si inaltime pentru proiectele propuse spre construire in Bucuresti.

"Fiecare dintre aceste proiecte propune un supliment de CUT
si de inaltime mai mare decat rezonabilul, care nu corespund cu interesul colectiv al orasului. [...] Din pacate, aprobarea acestor proiecte nu este ilegala, ci tine de oportunism, deoarece pana la aprobarea OG27/2008 care completeaza Legea Urbanismului 350/2001, PMB poate aproba suplimentarile de CUT si inaltime", declara saptamana trecuta presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul (ASB), Nicusor Dan.

Astfel de exemple in care interesul "alesilor" nu corespunde neaparat cu cel al locuitorilor Capitalei, sunt trei proiecte ale caror PUZ-uri au fost discutate saptamana trecuta de CGMB, si anume:
  • PUZ-ul aferent proiectului cu nr 50 discutat saptamana trecuta de membri CGMB, presupunea construirea unei cladiri de 22 de metri inaltime si cu un CUT de 3,1 pe Aleea Alexandru 28, sector 1, intr-una din zonele protejate ale Bucurestiului, "Parcelarea Filipescu". Aceasta este una din zonele de patrimoniu ale Bucurestiului si permite construirea de cladiri inalte de cel mult 13 metri, ce au un CUT de maxim 1,8%. Cu toate acestea, proiectul 50 a fost aprobat de membri CGMB (PDL, PNG, PRM si PSD), potrivit presedintelui ASB.
  • Acelasi lucru s-a intamplat si cu proiectul nr 51 din Aleea Alexandru nr 28, sector 1, care se afla tot in zona protejata “Parcelarea Filipescu”. PUZ-ul aprobat de membri CGMB permite construirea unei cladiri de 18 m inaltime, cu 5 metri mai inalta decat permite zona, si cu un CUT cu 0,7% mai mare (2,5%).
  • Cel mai flagrant este proiectul nr 54 din Bd. Iancu de Hunedoara 48, sector 1. In acest caz, membri CGMB (PDL, PNG, PRM si PNL) au aprobat construirea unei cladiri de 70 de metri inaltime cu un CUT de 8% in zona protejata "Caderea Bastiliei". Pe langa faptul ca in aceasta zona de patrimoniu al Capitalei, cladirile nu pot avea mai mult de 13 metri inaltime si un CUT de cel mult 2%, fundatiile turnate deja pentru constructia acestei cladiri, au fost gandite pentru un imobil de 40 de metri inaltime.

"Pentru locatia in cauza (n.r. Iancu de Hunedoara 48, la intersectia cu Caderea Bastiliei) exista un santier in lucru, in baza unei autorizatii de constructie pentru P+12. Cum pot niste fundatii deja incepute pentru un proiect P+12 = 40m sa suporte si sa asigure parcajul pentru un bloc de 70m?", se intreaba Nicusor Dan, presedintele ASB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.