Romanii din unele dintre judetele cu cel mai mic venit mediu pot spera la prima casa cu credit garantat de stat. Cei de la polul opus au nevoie de leafa partenerului, pentru ca, desi au castiguri mari, preturile la case sunt si mai mari.
In unele judete ale tarii, preturile locuintelor tin cont de veniturile locuitorilor. Asa se explica faptul ca in unele dintre judetele in care s-a inregistrat in 2008 cel mai mic venit mediu, o persoana care are un astfel de venit poate accesa creditul pentru o locuinta prin „Prima casa”. Conform unui studiu realizat de cotidianul „Business Standard”, cele mai mici venituri medii s-au inregistrat in 2008 in judetele Bihor, Calarasi, Harghita, Covasna si Bistrita-Nasaud. Am luat in calcul preturile medii ale apartamentelor cu doua camere din cartierele decente ale capitalelor de judet, iar calcularea salariilor medii in euro s-a facut la un curs de 4,2 lei pentru un euro.

Cel mai usor se poate cumpara un apartament cu doua camere in resedinta de judet din judetul Covasna, in cartiere din Sfantu Gheorghe.

„Zone mai bunicele, unde apartamentele de doua camere pot fi cumparate la un pret mediu de 20.000 de euro, sunt Simeria si Bulevardul 1 Decembrie”, ne-a spus Valentin Radulescu, administratorul agentiei Imobiliare Covasna. Prin programul „Prima casa”, bancile pot cere pentru creditele in euro o dobanda efectiva ce nu poate depasi cu mai mult de 4% dobanda medie europeana (EURIBOR). In prezent, DAE ar fi de maximum 5,28%. Avansul minim este de 5%, deci in acest caz se vor plati 1.000 de euro. Pentru un credit pe 30 de ani de 19.000 de euro s-ar ajunge la o rata de 105 euro/luna, potrivit calculatorului portalului conso.ro . Salariul mediu in judetul Covasna in anul 2008 a fost de 906 lei, adica 215 euro. Rata ar reprezenta mai putin de 50% din salariu, deci, teoretic, banca nu ar avea motive sa refuze creditul; institutiile de credit aproba un grad de indatorare de 50-60%, in general.

Apartamentele cu doua camere sunt ieftine si in Calarasi. In zone precum Orizont sau Cucit, acestea costa 25.000 de euro. Pretul este pe masura veniturilor: salariul mediu a fost in 2008 de 871 de lei, adica 207 euro. Avansul pe care-l va plati cumparatorul va fi de 1.250 de euro, deci va face un credit de 23.750 de euro. In cazul unui credit prin „Prima casa” s-ar ajunge la o rata lunara de 131 de euro, adica 61% din venit. Daca bancile se vor dovedi intelegatoare, cei din acest judet nu ar avea nevoie de partener pentru credit. Chiar si asa, agentii imobiliari sunt reticenti in ceea ce priveste succesul acestui program. „Nu cred ca va avea succes programul «Prima casa» in Calarasi, pentru ca nu sunt bani, lumea nu are de lucru, toate marile fabrici din oras sunt la avarie”, ne-a spus Marinica Fulger, directorul agentiei imobiliare SC Regal SRL, adaugand ca preturile la apartamentele vechi au scazut cu peste 50% de la inceputul anului. Pretul mediu al unei locuinte in municipiul Miercurea-Ciuc este in prezent de 30.000 de euro. Avansul va fi de 1.500 de euro, iar creditul de 28.500 de euro. Se va ajunge la o rata lunara de 166 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.