Omul de afaceri Dinu Patriciu a preluat prin intermediul Black Sea Global Properties (BSGP) o participatie de 29,9% in cadrul Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline si a facut o oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property.
Practic, miliardarul roman isi asuma participatii in doua fonduri cu portofolii imobiliare de 1,2 miliarde euro, dar cu datorii ce se apropie de 1 miliard de euro.

Expunerea mare a celor doua fonduri pe piata imobiliara din Germania si declinul evaluarilor din real-estate-ul european au ridicat valoarea creditelor luate de Rutley si Deutsche Land.

Tinta de achizitie Rutley European Property, cu plasamente mai ales in spatii comerciale din Germania, a raportat o pierdere de 77,5 milioane lire sterline pentru anul 2008, cauzata in mare parte de deprecierea valorii activelor detinute, in ciuda faptului ca venitul obtinut din inchirieri a crescut in perioada analizata. Calculata in euro, valoarea portofoliului Rutley s-a erodat cu 12% in 2008. Rutley detinea la sfarsitul anului trecut active in valoare de 569,3 milioane lire sterline (597,9 milioane euro).

Astfel, aproximativ 64% din portofoliul de active imobiliare al Rutley era concentrat pe piata din Germania, urmand apoi Suedia (14%), Polonia (12%), Olanda (5%), Belgia (3%) si Franta (2%).

La sfarsitul anului 2008, Rutley avea datorii de 476 milioane euro, majoritatea acestora (aproximativ 60%) fiind scadente pana in 2012. Rutley controla la sfarsitul anului trecut active in valoare de 569,3 milioane lire sterline, conform raportului financiar.

Black Sea Global Properties Limited, o subsidiara a Rompetrol Holding SA, firma controlata de Dinu Patriciu, ofera pentru preluarea Rutley doar 12,5 milioane lire sterline (14,7 milioane euro), pret la care valoare totala a firmei este evaluata la circa 446,58 milioane lire sterline, daca se tine cont de datoriile nete la finalul anului trecut.

"Am lansat aceasta oferta intr-o perioada de incertitudine continua pe pietele imobiliare din Europa. Oferta are rolul de a furniza o cale de iesire pentru actionari care doresc transformarea participatiei in numerar, dar are si scopul de a-i sprijini pe cei care vor sa-si mentina investitia. In cazul in care obtinem controlul la Rutley in urma acestei oferte, intentionam sa stabilizam situatia financiara a companiei si sa luam alte decizii pentru a-i imbunatati performantele", a declarat Dinu Patriciu.

BSGP a contactat initial firma Rutley in martie 2009, cu o propunere de recapitalizare, inainte de anuntul facut de Rutley, din 30 martie 2009, conform caruia ar fi primit o oferta de preluare.


Real-estate a la Dinu Patriciu: Investitii imobiliare de peste 600 milioane euro

Compania Black Sea Global Properties a facut in decembrie 2008 o oferta de 37,8 milioane de euro pentru preluarea fondului de investitii Fabian Romania, la care mai detine deja peste un sfert din actiuni.

Fabian Romania Property Fund Limited a fost infiintat in iunie 2005 pentru realizarea de investitii in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. Fondul vizeaza investitii atat in proiecte deja existente, cat si finantarea dezvoltarii de noi constructii.

Fabian, care este listat la bursa londoneza AIM, detine participatii la mai mult de 10 proiecte imobiliare in Romania. Valoarea neta a proprietatilor se ridica la circa 85 milioane de euro.

In martie 2008, Patriciu a anuntat ca a cumparat un teren de 150.000 metri patrati, in spatele Casei Presei Libere, pe care urmeaza sa construiasca noul sediu al Rompetrol, 1.000 de apartamente si unde vor exista spatii de inchiriere si pentru alte companii. Aceasta investitie se ridica la 200 milioane euro. Constructia, ce ar fi trebuit sa fie gata in doi ani, este realizata impreuna cu un fond imobiliar, potrivit NewsIn.

Dinu Patriciu a mai spus atunci ca terenul a fost cumparat in anul 1991, dar ca valoarea lui a crescut de atunci.

Doua luni mai tarziu, in mai 2008, grupul Rompetrol informa ca a creat un parteneriat pentru realizarea Smart City, ansamblu urbanistic a carei investitie este estimata la 300 milioane euro. Grupul de investitori este format din Immorent (societate membra a Erste Group), Grupul Rompetrol si familia Patriciu. Finantarea proiectului este asigurata de Erste Bank.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.