Business 9 Iunie 2009 23:20
Tokyo este acum cea mai scumpa piata de spatii pentru birouri din lume, urmata de West End (Londra) si de Moscova, se arata in studiul bi-anual Global Office Occupancy Costs efectuat de CB Richard Ellis Group, Inc. (CBRE). Topul a fost realizat in urma analizei costurilor ratelor de ocupare pentru spatiile de birouri din peste 170 de orase din intreaga lume.
"Centrele financiare globale au fost afectate indeosebi de cererea de ocupare in scadere si, dupa cum era de asteptat, au inregistrat cel mai semnificativ declin la nivelul chiriilor pentru birouri", se arata in raportul CBRE. In multe cazuri, pietele majore de spatii pentru birouri au inregistrat scaderi ale costurilor de ocupare de 20% sau mai mult in ultimele 12 luni.

In cele 170 de orase luate in calcul, costurile ratelor de ocupare, calculate pe baza unei medii generale, au scazut cu 2.8% intre 31 martie 2008 - 31 martie 2009, compartiv cu cresterea de 8% din 30 septembrie 2007 -3 2008. Singapore a inregistrat cea mai mare scadere anuala in costurile de ocupare, cu un procent de 34%.

Unele piete au inregistrat chiar cresteri ale costurilor in ultimele 12 luni, dar acestea (Charlotte - S.U.A, Marseille - Franta, Perth - Australia) constituie o exceptie de la regula. "In general, aceste cresteri se datoreaza fie unor conditii de piata locala exceptionale, cum ar fi finalizarea unei noi cladiri de cea mai inalta calitate pe o piata unde asa ceva nu mai fusese disponibil anterior sau pur si simpu costurile de ocupare raman peste nivelul de acum un an in ciuda faptului ca acum se afla in scadere. Asemenea situatii ilustreaza modelul neuniform in care recesiunea economica afecteaza diferitele piete din intreaga lume", se mai arata in raportul CBRE.

Marea recesiune globala si-a luat tributul pe pietele internationale de spatii pentru birouri, mai ales acolo unde exista concentratii semnificative de angajatori din industria financiara”, a declarat Raymond Torto, CBRE’s Global Chief Economist.

In piata europeana, West End, Londra si-a pastrat o pozitie in top 3 cele mai scumpe piete de spatii pentru birouri, ocupand cu 172 USD/mp locul al doilea, in timp ce Moscova s-a situat pe pozitia a treia cu costuri de ocupare de 170 USD/mp.

In ceea ce priveste evolutia din aceasta piata (n.r. Europeana), douasprezece orase au aratat declinuri serioase in costurile de ocupare. Moscova a inregistrat declinul cel mai semnificativ, urmata indeaproape de Oslo (Norvegia), in vreme ce costurile de ocupare din West End, Londra, cea mai scumpa piata din raportul nostrum anterior, au scazut cu 20%. Pe langa Marseille, Durban (Africa de Sud) s-a numarat printre primele cinci piete din lume care au inregistrat cresteri ale costului de ocupare cu un procent de pana la 18% in ultimele 12 luni.

Tokyo (Inner Central) a fost cea mai scumpa piata din lume cu un cost de ocupare de 183 USD/mp. Alte orase din regiunea Asia-Pacific situate in primele zece celor mai scumpe piete pentru birouri au fost: Hong Kong (CBD), locul patru cu 150 USD/mp, Tokyo (Outer Central) si Mumbai.

Singapore, desi inregistreaza cea mai mare scadere a costurilor de ocupare, n-a fost singurul centru financiar din Asia-Pacific care sa se confrunte cu un declin semnificativ. Hong Kong, Tokyo si Mumbai au inregistrat si ele scaderi masive ale costurilor de ocupare pe segmentul de birouri. La polul opus, Perth a avut cea de-a doua cea mai rapida crestere a costului de ocupare din ultimele douasprezece luni, costurile crescand cu 22%, desi este important sa specificam ca aceasta crestere a avut loc in 2008.

In cele doua Americi, cea mai scumpa piata de spatii pentru birouri ramane centrul New York-ului (68 USD/mp), cu toate ca costurile de ocupare ale acesteia au inregistrat cea mai abrupta scadere (32%). Centrul New York-ului se situeaza la nivel global se situeaza pe locul 21.

In America Latina, São Paulo (Brazilia) a aratat cele mai mari costuri de ocupare cu 57 USD/mp, ocupand a 33-a pozitie la nivel global. Piata de pe acest continent a rezistat mai bine decat restul lunii crizei globale, doar trei orase inregistrand rate negative de crestere. Cel mai serios afectat a fost Mexico City cu o scadere de 5.6%.

Cele mai scumpe piete de spatii pentru birouri, masurate in dolari, sunt considerabil mai putin scumpe decat cu un an in urma si ocupantii se gasesc acum intr-o pozitie puternica, fiind capabili sa-si achizitioneze spatii prime la costuri atragatoare. De exemplu, acum un an spatiile pentru birouri in West End, Londra puteau fi inchiriate cu aproape 300 USD pe metru patrat, in vreme ce astazi aceleasi spatii pot fi inchiriate pentru 172 USD pe metru patrat”, a mai spus Torto.


Topul celor mai scumpe piete de birouri

Pozitie
Piata - oras USD/mp/an
1 Tokyo (Central Intern) 183,62
2 Londra (West End) 172,62
3 Moscova 170,24
4 Hong Kong (CBD) 150,42
5 Tokyo (Central Extern) 149,58
6 Mumbai 131,04
7 Dubai 122,52
8 Paris 114,89
9 Londra (Oras) 103,50
10 Dublin 93,56




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.