Business 4 Iunie 2009 00:35
La intalnirea de gradul trei cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si reprezentantii principalelor banci comerciale din Romania, presedintele Traian Basescu le-a cerut bancherilor sa reduca dobanzile la credite. Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, explica conditiile in care programul Prima Casa, operational incepand cu 20 iunie, ar putea fi un esec.
"Generic, ideea este buna"

Programul Prima Casa ar putea fi un esec in cazul in care din banii contribuabililor se vor acoperi eventualele cazuri de neplata a beneficiarilor programului, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Generic, ideea este buna, dar mici detalii ar putea oferi programului alt sens si continut, cum ar fi tipul de garantie sau decizia de a finanta locuintele nou-construite sau cele vechi", a spus Lazea, la un seminar pe teme bancare.

Mai multe detalii despre ideea programului "Prima Casa", gasiti aici.


Criteriile de selectie a bancilor participante vor fi gata saptamana viitoare

Guvernul va definitiva, pana saptamana viitoare, criteriile de eligibilitate pentru bancile care vor acorda credite ipotecare prin "Prima Casa", dupa ce a primit oferte detaliate de la mai mult de 20 de banci, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"Peste 20 de banci au prezentat oferte complete, care includ date despre dobanzi, comisioane si marje. Saptamana viitoare vom avea definitivate criteriile de eligibilitate pentru banci, care sunt impartite in doua categorii. Prima se refera la prezenta teritoriala reprezentativa, avansul minim de 5% si comision 0 pentru rambursarea anticipata a creditului, iar a doua se refera la costurile creditului in ofertele prezentate de banci", a explicat miercuri ministrul finantelor Gheorghe Pogea.

Mai multe informatii despre criteriile de selectie pentru pancile participante la proiect, gasiti aici.


Dobanda va fi cu cel putin 1% peste dobanda la care se imprumuta statul


Dobanda pentru creditele ipotecare contractate prin programul Prima Casa va fi cu cel un punct procentual peste dobanda la care se imprumuta statul, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Cheia in discutiile pe marginea programului Prima Casa este rata dobanzii. Este evident ca putini se incadreaza la un credit ipotecar de 60.000 de euro, daca dobanzile sunt ridicate. Dobanda pentru un credit din acest program va fi cu cel putin un punct procentual peste cea la care se imprumuta statul roman, deoarece se adauga costurile de procesare pe care le au bancile in acordarea de credite", a spus van Groningen, potrivit NewsIn.

Mai multe detalii despre dobanda ce va fi practicata in cadrul programului, gasiti aici.


Promisiune: Pe 20 iunie programul "Prima Casa" va fi functional


Premierul Emil Boc a declarat ca in jurul datei de 20 iunie programul "Prima Casa" va fi functional.

Boc a explicat ca beneficiarii vor fi toti cei care nu au o casa sau un credit imobiliar. "Am simplificat si urgentat procedurile privind acest program.

Practic in 15 zile de aici inainte, programul Prima casa este operational, asta inseamna ca in jurul datei de 20 iunie putem spune ca acest program se afla la dispozitia cetatenilor si cei care sunt in situatia de a fi la prima locuinta pot sa apeleze la acest program al Guvernului", a spus el.

Mai multe detalii despre momentul in care va intra in vigoare programul, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.