Business 1 Iunie 2009 00:07
Piata de evaluari imobiliare ar putea scadea cu pana la 80% in acest an, insa consultantii mizeaza pe raportarile financiare, in contextul in care, vechea miza, garantarea pentru creditare, a ramas blocata. Nici segmentul lichidarilor sau al executarilor silite nu va ramane neobservat, astfel de evenimente fiind asteptate curand in piata.
Scenariile pentru 2009

Anul trecut, piata de evaluari a fost in scadere cu cel putin 10% fata de estimari, din cauza incetinirii din ultimul trimestru, insa chiar si asa, a totalizat 28-30 de milioane euro, potrivit lui Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.

In acest an, scaderea va fi si mai mare, specialistii consultati de Wall-Street estimand scaderi cuprinse intre 25 si 80%.

Avand in vedere ca piata de evaluari este legata in proportie de 70-80% de sectorul de creditare si acest sector este cvasi-blocat, cred ca piata va scadea in 2009 cu cel putin 25-30%”, afirma Adrian Crivii.

Mai multe detalii despre cum se va prezenta piata imobiliara din Romania in 2009, gasiti aici.


Ce ar putea impulsiona piata?

Un factor important in cresterea pietei ar putea fi externalizarea serviciului de evaluari de catre toate institutiile financiare, in acord cu normele BASEL II, pentru respectarea principiului obiectivitatii, precizeaza Dan Ionascu, de la Cushman & Wakefield, adaugand ca centrele comerciale vor avea cea mai mare pondere din piata in 2009.

“Marea majoritate a acestora au fost finantate si realizate cu putin inainte de intrarea in criza. In aceasta masura, pentru foarte multe dintre ele, bancile finantatoare solicita reevaluarea respectivelor active”, subliniaza Ionascu.

Mai multe informatii despre ce ar putea impulsiona piata imobiliara, gasiti aici.


Ce tip de evaluari mai fac companiile astazi


Daca anul trecut, divizia de evaluari a Colliers a raportat venituri cu 50% mai mari decat in 2007 si a evaluat proprietati in valoare de aproape 8 miliarde de euro, in 2009, numarul contractelor a fost in scadere.

“Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea contractelor semnate de noi a scazut cu 30%. Ca numar de cereri directe, clientii recomandati de banci sau cu care nu am lucrat in prealabil, scaderea a fost mai mare de 50%”, afirma Mihai Grigore, directorul departamentului de evaluari al Colliers.

Mai multe detalii despre ce tipuri de evaluari se mai fac in 2009, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.