Business 22 Mai 2009 23:57
Cel mai important criteriu in stabilirea pretului unei case din tara vecina este amplasarea acesteia, iar randamentul investitiei este determinat de acelasi considerent. Cele mai ieftine locuinte din Ungaria sunt situate chiar la granita cu Romania. Cererea masiva de case din partea compatriotilor nostri le-a dublat pretul in ultimii doi ani.
Una dintre tarile in care exista comunitati cu un numar semnificativ de romani este Ungaria. Multi dintre compatriotii nostri lucreaza in tara vecina sau isi petrec vacantele in statiunile balneoclimaterice din estul Ungariei. Acestea sunt si zonele preferate de romani pentru achizitionarea de locuinte, din mai multe motive: apropierea de granita si optiunea de a inchiria camere turistilor, avand astfel posibilitatea ca in cativa ani sa-si recupereze investitia.

„Rentabilitatea in aceste localitati, in pofida faptului ca preturile de cazare turistice sunt mai mici decat in Romania, este mai buna daca luam ca termen de comparatie ceva asemanator din interiorul tarii noastre”, spune Lázár O. Gábor, director al agentiei imobiliare A1 Immobili Real Estate Cluj.

Randamentul inchirierii caselor sau apartamentelor depinde foarte mult de localizare si dotari, cerinte care sunt destul de similare cu cele de la noi, dar amplasamentul joaca un rol mai important decat in Romania, potrivit lui Gábor.


Scaderi doar in capitala


In privinta preturilor caselor din Ungaria, acestea sunt mai mici decat in Romania, mai ales in partea de est. Costurile apartamentelor noi sunt in mare parte cuprinse intre 800 si 1.000 de euro pe metru patrat. Locuintele sunt finisate la cheie si au, de cele mai multe ori, bucataria mobilata. Apartamentele vechi costa intre 500 si 900 de euro pe metru patrat.

Casele cu gradina sunt cele mai cautate de catre clientii nostri si au preturi cuprinse intre 15.000 euro si 50.000 euro”, spune Lázár O. Gábor. Chiar daca in capitala Ungariei preturile au scazut, nu acelasi lucru se poate spune despre cele de la granita cu Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.