Business 22 Mai 2009 23:48
Proprietarii a 81 de apartamente din ansamblul Terra Residence, situat langa Bucuresti, pot ramane fara locuintele pe care le-au platit.
Proprietarii spun ca au platit apartamente deja ipotecate de dezvoltator in favoarea finantatorului ansamblului rezidential, BCR. Astfel, cei care au facut un credit ipotecar ca sa-si cumpere casa de la dezvoltator s-au trezit cu doua ipoteci pe aceeasi proprietate, iar cei care au platit „cu banul jos“, fara credit, au descoperit ca locuinta le este ipotecata. Ipoteca se ridica la cererea dezvoltatorului, care a primit banii pentru locuintele vandute. Cererea trebuia insotita de o suma calculata in functie de suprafata locuintei. Au fost vandute 271 de apartamente.

„Pentru ridicarea ipotecilor la cele 190 de apartamente au fost platiti catre finantator cate 470 de euro pentru fiecare metru patrat de apartament.
Pentru celelalte 81 de apartamente s-a facut solicitare oficiala, dar ipotecile nu au fost ridicate pentru ca nu s-au platit banii
“,
ne-a spus Miron Panturoiu, fost director de vanzari al Terra Residence. Cei care au cumparat locuintele sunt speriati de faptul ca, in cazul in care dezvoltatorul nu-si va plati creditul la banca, pot ramane fara apartamente, dar vor plati in continuare creditul luat pentru achitarea acestei locuinte. BCR si o firma care a executat lucrari in ansamblul rezidential Terra Residence au cerut demararea procedurii de insolventa a companiei care dezvolta proiectul rezidential.

Proprietarii sunt revoltati. „Desi am semnat contractul la banca, cu vanzator, notar si reprezentantul bancii, nu mi-a spus nimeni ca apartamentul pe care il voi plati toata viata mea va fi tinut ca garantie pentru altcineva. Am semnat un contract cu banca pe 30 de ani. Nu mi-am pus problema ca apartamentul meu mai avea o ipoteca. Nu am fost anuntati nici de catre banca, nici de catre notari ca sunt deja ipotecate. Nu am vazut un extras de carte funciara. Am avut incredere ca banca o sa ma tina ca singur garant al apartamentului in care locuiesc si ca notarul imi apara interesele. Am cumparat apartamentul din august 2008 si nici pana acum nu a fost radiata ipoteca“, spune Anca Dragan, unul dintre proprietarii de apartament din Terra Residence. Aceasta spune ca la semnarea contractelor li s-a spus ca ipoteca va fi ridicata in cinci zile. Acest lucru nu s-a intamplat, iar proprietarii spun ca pot ramane si fara casa, si fara bani. „BCR ne-a spus ca nu se va intampla asa ceva, dar nu ne-a dat nimic in scris ca nu vom fi executati silit. Pot sa-mi ia si casa si sa ma lase si datoare cu creditul“, spune Anca Dragan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.