Business 21 Mai 2009 17:19
Circa 90% dintre proprietarii ansamblurilor rezidentiale se arata flexibili in negocierea modalitatilor de plata. Discounturi generoase, oferte de inchiriere, perioade de gratie in achitarea ratelor sau "credit" direct la dezvoltator.
Iata cateva dintre cele mai folosite variante de finantare la care apeleaza developerii autohtoni pentru a impulsiona vanzarile de locuinte. "Trucuri" ce se dovedesc cat se poate de necesare in conditiile in care deblocarea sistemului de creditare se lasa inca asteptata.

"Toti dezvoltatorii din portofoliul nostru sunt deschisi in ceea ce priveste conditiile de plata si finantare", spune Marian Paduraru, Sales Manager EuroProperty Development. Mai mult decat atat, la ora actuala, 90% dintre developerii de proiecte rezidentiale din piata ofera variante flexibile de plata - pentru clientii finali, dar nu numai, potrivit lui Paduraru.

Este adevarat ca unii dezvoltatori se feresc inca sa-si faca publice ofertele, insa, atunci cand un client se arata interesat de o achizitie, negocierile sunt deschise. Disponibilitatea de a se adapta la nevoile clientului este imperios necesara in actualele conditii de piata.

Portita la accesarea unui credit

"Daca clientul nu are acces la credite de la banca, iar developerul nu vine in intampinarea nevoilor sale, nu se mai vinde nimic, asta e clar", spune Paduraru. Care este insa metoda de plata care se bucura de cel mai mare succes la ora actuala? Depinde foarte mult de tipul proiectului si, implicit, de portretul cumparatorului final. Astfel, pentru ansamblurile din cartiere, cu preturi mai mici, destinate clasei medii, cel mai mare succes il are inchirierea cu promisiune de cumparare sau plata ratelor direct catre dezvoltator.

Aceasta deoarece clientul predilect pentru astfel de proiecte nu dispune de bani gheata pentru achizitionarea unei case. O alternativa la accesarea unui credit este vitala pentru el. Perioada pentru care se incheie cel mai adesea contracte de inchiriere cu promisiune de cumparare este de trei pana la cinci ani.

"Creditul la dezvoltator este cea mai comoda modalitate de plata in prezent. Faptul ca scapi de birocratie, avansul care poate fi negociat, transele de plata fixe si administrarea ulterioara a proprietatii sunt avantajele datorita carora am putut sa imi cumpar o casa", spune Daniel Radu, client al Domus Stil.

"Am fost la ultimul targ imobiliar organizat si singura solutie care intrunea plata conform posibilitatilor mele a fost creditarea de la vanzator. Din cauza conditiilor bancare, imi este greu sa obtin un credit ipotecar, iar rata lunara fixa si posibilitatea bonificarii in cazul achitarii integrale anticipate nu ma fac decat sa inclin spre modalitatea de achitare prin intermediul creditului la dezvoltator", subliniaza si Marian Florin, client al aceleiasi companii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.