Business 11 Mai 2009 23:15
Decizia de a investi in refacerea unei cladiri va creste nu numai gradul de siguranta a locatarilor, ci si valoarea de piata.
Costurile pentru reabilitarea seismica a unei cladiri difera in functie de complexitatea lucrarii si de gradul de risc al imobilului. “Consolidarea unui bloc nu prea afectat costa aproximativ 200 de euro pentru fiecare metru patrat construit al imobilului”, ne-a spus Serban Median, inginer proiectant structuri in cadrul firmei Trilitica Frame. In cazul in care blocul este mai avariat, necesitand lucrari de mai mare amploare, consolidarea poate fi mai scumpa.

Costul reabilitarii seismice nu se poate stabili de la inceput. Insa exista un pret minim si un pret maxim, in care se poate incadra orice consolidare. Astfel, fiecare proprietar ar putea plati intre 99 si maximum 309 euro pe metrul patrat. Fiecare va plati mai mult sau mai putin, in functie de suprafata apartamentului“, ne-a declarat directorul care se ocupa de consolidari in cadrul Primariei Capitalei, Bogdan Hreapca. Intrebat daca in acest pret intra si zugravirea celorlalti pereti care nu sunt consolidati si daunele “colaterale” produse in urma lucrarii, directorul ne-a explicat ca “noi consolidam seismic, nu facem o casa noua la cheie”.

Pentru un apartament de patru camere cu o suprafata medie de 90 de metri patrati, costul reabilitarii seismice a apartamentului poate ajunge la maximum 27.810 euro. In acesti bani intra doar costurile lucrarilor de intarire a zidurilor de rezistenta din apartament si zugravirea lor in alb. Renovarea celorlalte ziduri nu intra in contract, astfel ca acestea, la sfarsitul lucrarii, raman in culoarea lor initiala, alta decat cea a peretilor refacuti. Totodata, in pretul de mai sus nu intra costurile de consolidare a zidurilor comune din bloc, adica ale celor aflate pe scara blocului sau la subsol. Astfel, cei care isi reabiliteaza blocul trebuie sa stie ca isi vor zugravi singuri peretii neconsolidati din interiorul apartamentelor, iar cei comuni vor fi refacuti de catre asociatia de proprietari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.