Odata cu scaderea tot mai accentuata a preturilor la locuinte, bancile incep sa revina la conditii mai relaxate de creditare si chiar sa isi regandeasca produsele, adaptandu-le la situatia actuala a pietei imobiliare. Marius Andronache, directorul diviziei Coldwell Banker Mortgage, a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street, care este starea pietei creditelor ipotecare in contextul unei piete rezidentiale inghetate.

Creditele ipotecare mostenite, o solutie posibila pentru Romania

Andronache este de parere ca bancile incep sa revina treptat la conditii mai relaxate de creditare: avansurile sunt mai mici, criteriile de eligibilitate devin mai permisive, iar gradele de indatorare, principala problema de la sfarsitul anului 2008, se maresc. Astfel, bancile incep sa-si regandeasca produsele prudential in acord cu noile conditii de piata, iar criteriile de eligibiliate se intorc in timp, chiar pana la nivelul anului 2007.

Pe langa aceste masuri, cred ca in Romania ar prinde foarte bine creditele ce ar putea fi mostenite de generatia urmatoare, depasind perioada de 35 de ani. De exemplu, in strainatate exista aceasta metoda: se contracteaza un credit, iar mostenitorii unei persoane vor mosteni atat bunurile cat si datoriile sale, inclusiv contractele de credit, care ulterior se pot inchide sau refinanta”, a explicat Marius Andronache, adaugand ca aceasta solutie nu este aplicata astazi in Romania deoarece bancile sunt foarte prudente.

Mai multe detalii creditele ipotecare mostenite, gasiti aici.
Creditele nu sunt suficiente, oamenii trebuie sa aiba incredere

Pe langa disponibilitatea creditelor, Marius Andronache afirma ca piata rezidentiala mai are nevoie de semnale pozitive vizavi de mersul economiei si de increderea oamenilor in mediul de business.

Nu este suficient ca preturile apartamentelor sa scada sau sa avem conditii bune de creditare. Ne mai trebuie acel click care sa declanseze factorul psihologic, astfel incat oameni sa aiba incredere si sa cumpere acum, fara sa mai astepte. Doar asa vom vedea o deblocare masiva a pietei rezidentiale”, a explicat directorul Coldwell Banker Mortgage, Valution & Research.

Mai multe date, despre nevoia de incredere a oamenilor, gasiti aici.

Piata creditelor ipotecare va creste cu doar 10% in 2009

Desi in urma cu un an, Coldwell Banker estima ca in 2009 piata creditelor ipotecare va ajunge la o valoare de 8 miliarde de euro, dupa ce in ultimii ani crescut cu 65-75% pe an, estimarile de astazi s-a schimbat dramatic.

Credem ca piata creditelor ipotecare va ajunge la 6 miliarde de euro in 2009, in scadere fata de estimarea initiala, insa cu 10% mai mult decat valoarea din 2008. Ne bazam pe cererea din piata, pe ansamblurile mari ce vor fi livrate, care au facut vanzari prin ante-contracte si care vor trebui inchise, cel mai probabil cu credite”, a explicat Andronache.

Mai multe informatii despre piata creditelor ipotecare din romania, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.